6
Snabbinlägg av Frances

Pledge

Pledge - betyder löfte eller ed. Pledge är också något jag tycker känns väldigt Amerikanskt. Jag har genom media fått intrycket att Amerikanare avger pledge lite hipp som happ till höger och vänster. Kanske är de mest kända ”Pledge of Allegiance”, ”sorority pledges” och ”True Love Waits”. Just oskuldslöftet är något jag har fått för mig kan ske i samband med en ”Purity Ball”. Döttrarna bär oskuldsfulla vita klänningar och avger löften om att inte ha sex innan äktenskapet framför sina tårögda fäder.

I juli fick jag upp ögonen för ett projekt kallad Gamers Against Bigotry. Det är ett projekt som samlar in pengar för att skapa en mer välkomnade community inom gamingvärlden. De hade en kortlivad sida som samlade in signaturer och där gamers kunde avlägga ett löfte/pledge. Sidan blev hackad kort efter att den kommit upp och ca 1500 signaturer blev raderade. Men projektet har nu samlat in tillräckligt med pengar för att nå sitt mål och snart kommer en ny ”säkrare” webbsida. Dessutom så fortsätter folk att avge löften på forum och bloggar fast sidan är tillfälligt nere.

När de sedan samlat in tillräckligt många signaturer vill de kontakta spelutvecklare och tillsammans med dem föra diskussion om förändringar. Förändringar i spel, i spelforum, spelchattar osv. Det handlar inte om att folk svär eller använder sig av trash talk, utan om bigotteri och trackassering. De vill skapa en verklig lösning på problemet tillsammans med utvecklare och leverantörer.

Jag har skrivit om problemet med trakassering tidigare i mitt inlägg om Trash Talk och även i en gästblogg hos Svampriket: Du borde också bry dig. Det går att svära och att använda sig av trash talk utan att vara rasistisk, homofobisk, sexistisk, eller nedlåtande mot religiösa, funktionshindrade etc. Det går att vara en mean arse, bad mouthed gamer utan att nedlåta sig till trackasering. Men framför allt, det går att säga ifrån. Vi måste säga ifrån!

Jag vill inte med detta inlägg be er att donera pengar till projektet, utan tänkte snarare att jag själv skulle avge ett löfte. Det känns lite småtöntigt och nästan så att jag vill dra på mig en vit oskuldsklänning och dansa på en bal. Men samtidigt kanske det kan finnas en poäng i att avge ett löfte offentligt. Visa att jag verkligen tycker att detta är viktigt och att det är ett problem jag vill vara del i att lösa. Så utan vidare krusiduller avges härmed mitt löfte direkt taget från Gamers Against Bigotry:

As a gamer, I realize I contribute to an incredibly diverse social network of gamers around the world, and that my actions have the ability to impact others. In effort to make a positive impact, and to create a community that is welcoming to all, I pledge to not use bigoted language while gaming, online and otherwise.

/Frances Blaxell

Your call!

Kommentarer

 1. +1 på det!

  Det som var lite synd var att jag hörde talas om sidan först i samband med att den blev hackad. Det ledde till en konstig situation där jag gärna skulle stödja dem, men inte kunde eftersom sidan inte längre var säker. Så fort de fått ordning på det där har de en given signatur från mig. :)
  Sebastian Åkerberg bloggade nyligen: Egress, del 2: Frågan som aldrig får ställas

 2. Annika skriver:

  +1 (förutsatt att jag slipper ta på mig vit oskuldsklänning)

 3. Hamsternator skriver:

  You posted pony… that’s like my bat signal!
  Nu råkar problemet vara lite för stort för att jag ska kunna fixa det själv men jag lovar ärligt att fortsätta med vad jag alltid gjort och göra mitt bästa för att välkomna alla in i den nördgemenskap som vi kallar gamerkulturen.
  Hamsternator bloggade nyligen: Cheetahmen II riskerar att bli verklighet

 4. Frances skriver:

  Sebastian, jag kände samma tills jag upptäckte att bloggare la upp texten på sina bloggar och att folk avgav löften i forum ”tills vidare”.

  Jag måste erkänna att jag är smått skeptisk till vad detta kommer praktiskt leda till. Men med tanke på samtalen som tex Fatt, Ugly or Slutty har fått ta del av med ex Xbox mfl, så är det faktiskt något som utveckare och leverantörer verkar villiga att delta i. De erkänner problemet och vill också göra något. Om detta projekt går bra är möjligheterna att vi får bättre miljöer stora. En plan är att agera välkomnande och belöna de som sköter sig och som är ”good sports” samtidigt som de som trakasserar kommer att kunna hanteras på ett helt annat sätt.

  Annika, klart du ska. Vi ska dansa på en bal i vita klänningar till spelmusik samtidigt som utvecklarna står tårögda och stolta och ser på. Sedan ska vi i kör säga vår pledge till applåder och få trä på våra oskuldsringar med + 10 i charisma.

  Hamsternator, nanananananana! <3
  Frances bloggade nyligen: Prejudikatet

 5. Michel skriver:

  +1 pledge, förutsatt att jag får bära en vit oskuldsklänning online och offline utan att någon försöker slita av mig den. :)

 6. Frances skriver:

  Michel, oh so pretty! :)
  Frances bloggade nyligen: Infinity Blade: Awakening

Skriv en kommentar

Visa min senaste bloggpost