9
Snabbinlägg av Fredrik

Underskatta inte Smart Glass

Under Nintendos Pre-E3 videoström visades en bild av hur en familj sitter i samma rum, men inte umgås eftersom alla sitter med var sin elektronisk enhet, såsom smartphone eller tablet. Nintendos lösning på det problemet var att introducera ännu en elektronisk enhet som, med hjälp av vad som verkar bli en lågupplöst skärm och brist på multitouch, ska ersätta skräpprodukter såsom iPad 3 och Galaxy 3S.

Redan under samma kväll brast jag därför ut i en rant på twitter om hur det var helt fel väg att gå med Wii U Game Pad. Att det vore bättre att integrera med de enheter väldigt många redan har en eller flera av – telefon och tablet.

För tittar man rent krasst på det så har visserligen Wii U Game Padden en rad saker som gör den unik och tight ihopkopplat med systemet. Den öppnar upp för några nya spelkoncept och den låter en spela utan att TV:n är på. Men det mesta av sådant som gör att den sticker ut känns väldigt mycket som rena gimmickar. I de spel som i alla fall jag faktiskt bryr mig om, som inte är Wii GolfU eller Wii Kaststjärna-mot-bambU, så är dessa funktioner rätt menlösa.

Vilket för oss till Microsofts utannonsering av Xbox Smart Glass. Via wifi så kopplar du upp den enhet du redan har och kan där dels styra din konsol genom touch (och säkert också med hjälp av gyron och liknande) och även få innehåll skickat till dig från konsolen. Exakt vilken slags innehåll det rör sig om är i dagsläget oklart. Rör det sig om HTML5-appar eller kan den ta emot en ren bildström från konsolen? Hur det ligger till med den saken är som sagt var oklart, men vad som är klart är att det är precis den funktionalitet som är det som Wii U vill sälja på. Fast utan att du behöver köpa en ny konsol.

Hur bra kommer Smart Glass vara? Väldigt svårt att säga i dagsläget. Men det kommer lanseras redan i höst, och då får vi svaren. Potentialen är dock hög. Jag skulle säga högre än Wii U eftersom det funkar med de enheter du redan har som också i sig är mycket bättre än en Wii U Game Pad. Kommer det fylla sin potential? Ja det återstår att se.

Slutligen kan man ju dock konstatera att hela grejen med att skicka extrainnehåll till en tablet är rätt menlös i sig. Jag har svårt att se att för de flesta spelen så blir det inte mycket mer än ett inventory, en karta, eller en plats för enklare pussel.

Frågan är också vem som blir först till lansering? Wii U eller Smart Glass?

Kommentarer

 1. Oskar skriver:

  Fick exakt samma känsla som du vad det gäller Smart Glass, känns som att Microsoft dödade lite av det ”exklusiva” som Nintendo hade att komma med. De tog en liknande tanke och gjorde det på ett sätt som i min värld har enormt mycket större potential än vad handkontrollen till Wii U har. Det innebär att Microsoft nu tillför denna möjlighet till nuvarande konsol-generation på en rad olika enheter som redan finns tillgängliga. Jag gillar det, vad det kommer tillföra är väl dock kanske oklart, men potential finns det helt klart och jag känner att om inte Nintendo har hittat på nått mer exklusivt än det som de redan visat så blir deras presskonferens mager.

 2. Fredrik skriver:

  Nintendos styrka ligger ändå i spelen. Så om de har en stark portfölj med lanseringstitlar så funkar det nog utmärkt ändå.
  Fredrik bloggade nyligen: Underskatta inte Smart Glass

 3. Joakim skriver:

  Det ska bli intressant att se vad Nintendo har kokat ihop ikväll!

 4. Oskar skriver:

  Ja jag vet inte, jag tycker det vart magert med 3DS vad det gäller lanseringstitlar. Men det är klart man hoppas, jag skulle faktiskt vilja se nått av de gamla klassikerna som inte är mario alt. zelda o.s.v

  Jag gillar vad de försökte göra med Kid Icarus, kanske vågar man hoppas att det kommer ett Kid Icarus till Wii U där de kan få till styrningen lite bättre. Vet inte annars vad man kan tänka sig att de skall dra fart i för äldre IP:n.

  Sen är ju Nintendo ”Nintendo”, så det kommer säker sälja som bara den och sen stå och damma hemma hos majoriteten av ägarna :)

 5. Fredrik skriver:

  Oskar: Du har en poäng. Men jag tror de lärde sig nåt med 3DS:en ändå.

  Det som kan få mig lite darrig på rösten är dock ett nytt och snyggt Metroid Prime. Det får min halo-gen att vibrera.

 6. Oskar skriver:

  Jag som faktiskt har en 3DS, vilket jag känner mig rätt ensam om är såklart rätt laddad på att se om de kommer ha nått nytt för den. Det borde de väl dock ha, går ju iofs rykten om en XL-variant som de dock dementerat. Jag hoppas mest på nått trevligt på spelfronten till 3DS:en.

 7. Fredrik skriver:

  Kollade igen på smart glass-presentationen. Ja. Det gör allt Wii U gör förutom just exakt spegling. På det som man redan har. Som har högre upplösning och mer funktioner i övrigt.

 8. Oskar skriver:

  Jag kollade min första kommentar och ser att min profetia om att Nintendos presskonferans ev. skulle bli mager vart sann :)

 9. Tommy Håkansson skriver:

  Säkert överlägset för de insatta som orkar fippla med det. Men ser för krångligt ut för mig.
  Tommy Håkansson bloggade nyligen: En osund romans

Skriv en kommentar

Visa min senaste bloggpost