Sonys nästa generation
6

Sonys nästa generation

Det är i stort sett något form av konsensus som uppstått i år om att Nintendos presskonferens på spelmässan E3 var horribelt kompakt mörker, och att Microsofts var rätt blek med nyheter medan Sonys var bra mycket intressantare med inte mindre än två storspel som var helt nya; Beyond: Two Souls och The Last of Us. Av de tre konsolmakarna kan man väl därmed säga att Sony ”vann” E3.

Post-apokalyps i kommande The Last of Us

Både Beyond och The Last of Us ser helt fantastiska ut, både grafiskt och till innehåll. Ju mer jag ser av speciellt Beyond – från Heavy Rainskaparen Quantic Dream – desto mer stiger det i peppmätaren. Bara det att vi får se underbara Ellen Page i huvudrollen är nog för att lyfta på ögonbrynen både en och två gånger. Tyvärr kommer ingen av dessa spel i år, utan är planerade som 2013-lanseringar. Även det nya God of War-spelet är ett spel för 2013.

Vilket då får mig att börja tänka på nästa generations spelkonsoler. Då Microsofts presskonferens, med sin totala brist på framtidsblickar, var ett tydligt symptom av att det var sista året inför en stor konsollansering nästa år så var Sonys mer framtidsblickande presentation lite utav en indikation på att deras nästa konsol troligtvis inte kommer nästa år. Därför behöver de lansera två helt nya spel. För i julhandeln nästa år kommer det inte finnas en PS4 att köpa, utan då blir Sonys flaggskepp troligtvis The Last of Us från välrenomerade Naughty Dog och/eller God of War. Visst, de kommer visa upp sin nästa konsol och kommande spel under nästa E3, ingen tvekan om det, men lansering blir först 2014.

Bara det att vi får se underbara Ellen Page i huvudrollen är nog för att lyfta på ögonbrynen både en och två gånger

Detta förstärks ytterligare av att Jack Tretton, chef for Sonys amerikanska Playstationenhet, ändrat sin inställning från Sonys tidigare uttalanden om att de vill vara först in i nästa generation till att det nu istället handlar om att ”vara bäst”. Nu är det ju en smaksak mycket vad som är just ”bäst”. Personligen tycker jag att helheten i Xbox 360 varit bättre än Playstation 3, även om den senare har något mer prestanda om man skräddarsyr sitt spel för plattformen. Men det är ju en smaksak. Det intressanta är ändå att Sony inte längre räknar med att vara först in i nästa generation (och nej, Wii U är inte en nästagenerationskonsol).

Med det som bakgrund, och min och många andras inneboende suktande efter nya konsoler, så är frågan om det inte är så att det faktum att Sonys presskonferens hade spännande nyheter för framtiden faktiskt var lite utav dåliga nyheter. Eller goda nyheter med strings attached.

Om jag får spekulera lite mer så gissar jag att Microsoft släpper sin nästa konsol ungefär i oktober/november nästa år och Sony släpper Playstation 4 runtomkring mars året därpå. Prestandamässigt kommer de troligtvis vara mer eller mindre jämbördiga, vilket kommer leda till härliga överdrifter från tillverkarnas sidor och hysteriska fanboys och fangirls som tror att CGI-trailern från Killzone 4 är realtidsrenderad. Microsoft blir således först ut i nästa generation också, vilket säkert gynnar dem kraftigt.

Tills dess får vi från Sonys sida nöja oss med dels Ellen Page och hennes spökvän i Beyond och dels Ellen Page-look-a-liken Ellie och hennes skäggige vän i The Last of Us. Vilket inte är fy skam det heller.

Kommentarer

 1. [...] komma med gödslade Sony med stora titlar till sin Playstation 3. Något som får Fredrik att dra slutsatsen att deras nya konsol är en bit längre bort än vad Microsofts är. Även uttalanden från Jack [...]

 2. Fast jag undrar lite. Microsoft utannonserade nya delar i flera av sina stora spelserier (Gears, Forza) till 360 på presskonferensen, och vi vet sedan tidigare att Halo 4 dimper ned i höst, tillsammans med en Fable-spinoff (samt en som redan är släppt).

  Nästa del i alla deras serier kommer liksom till 360, och många av dem kommer 2013. Om de lanserar sin nästa konsol samma år kommer det vara väldigt skralt på stora spel ganska länge. Om Sony ändå är ”sena” så spelar det kanske ingen större roll att de klassiska Microsoft-exklusiva spelen saknas – alla spel som kommer till Microsofts nya konsol blir ju per automatik exklusiva så länge som det inte finns någon konkurrens – men jag vet inte hur smart det skulle vara att lansera den nya konsolen jämte en drömlineup av spel för den gamla.

  Jag skulle nog gissa att det ändå dröjer lite eftersom de annars skulle hamna i ungefär samma sits som Nintendo befinner sig i just nu: en ny konsol, men inga utannonserade spel som incitament för att köpa den. Jag har svårt att tro att Microsoft skulle utannonsera Halo 5 halvåret efter att de släppt fyran, och ännu svårare att tro att de skulle utannonsera någonting om nästa generationens Gears och Forza innan de senaste delarna ens hunnit ut i butikerna.

  Den franchise de har kvar är Fable … och Fable är Fable. Jag kan mycket väl tänka mig att Lionhead arbetar på Fable 4, men vet samtidigt inte riktigt hur mycket det kan dra på egen hand. Det beror på vilken marknad Microsoft siktar på, och hur bra Fable: Journey blir. Men det känns som att Lionhead alienerat hardcorespelarna (i brist på bättre uttryck) lite med en ganska vattnig tredje del och flera underliga sidospår sedan dess. Inte riktigt den studio som jag skulle vilja ha som draghäst för en ny konsol, oavsett hur mycket talang det onekligen finns där.
  Sebastian Åkerberg bloggade nyligen: Ain’t that a kick in the head

 3. … och för att återknyta till Sony: eftersom jag inte är övertygad om att MS släpper sin konsol hösten 2013, är jag inte heller säker på att Sony kommer ut efter dem. Jag har väldigt svårt att tro att Sony skulle låta Microsoft få samma försprång som de fick den här generationen pga sin tidiga lansering.
  Sebastian Åkerberg bloggade nyligen: Ain’t that a kick in the head

 4. Jocke skriver:

  Det ser ut som vi kanske får vänta till 2014 med även Microsofts nya konsol…

  http://loading.se/news.php?pub_id=19877
  Jocke bloggade nyligen: Mina tankar om E3

 5. Fredrik skriver:

  Den nyheten säger ju bara att 360 kommer leva kvar ett tag. Vilket är fullständigt självklart. Man kommer ju driva sin gamla konsol som budgetalternativ i flera år parallellt med sin nya konsol. Det är ju hela grejen som massor med folk totalt missuppfattat när det gäller Sonys uttalanden om tio års livscykel på PS3:an. Det betyder inte att den lever helt själv under de tio åren. Men kolla bara på PS2:an. Den levde kvar ett bra tag samtidigt.

  Om MS kommer med en ny konsol nästa år så är det perfekt att då ha en billig konsol ”under” som täcker upp mot Wii U. De kan säkert prissänka den rejält, och slänga med kinect i alla paket. Kan nog lätt hamna på $150-$199 sinom tid. Och kanske de gör ännu en ny version, som är ännu mindre än tidigare och billigare att tillverka. Inte alls omöjligt.

  Vilket gör det ännu svårare för Wii U. För när det finns en billigare 360 som är typ samma sak, har kinect och har smart glass. Varför ska man då skaffa en Wii U till ungen? Mario är en orsak. Men är det nog? LEGO spel finns till 360:n också. Rayman finns till 360:n. Dansspelen är bättre till 360. Etc.

 6. Fredrik skriver:

  Sebastian:
  Gearsspelet de utannonserade känns väldigt mycket som ett spel för de som redan har 360 och bara vill ha lite mer av samma. En billig cash-in för mutliplayerfanatikerna. De kommer inte ha mycket storyfokus exempelvis. Forza Horizon känns som ett vår-spel. Oavsett om det kommer hösten 2013 så är det bara en spinoff. Det är inte huvudspelet, och det är definitivt inte ett helt nytt IP som lanseras.

  Att släppa två spinoffspel på populära serier är inte i närheten av magnituden av att lansera två helt nya IP:n av den styrkan sony gjorde.

  Med ny konsol så är det lite tveksamt om de också vill ha sin allra största serie (Halo) som lanseringsspel. Känns som man hellre vill göra som med Halo 3, att släppa det en bit in när fler har konsolen, men ändå ha löftet om uppföljare där från början. Däremot är jag nästan helt säker på att de kommer lansera konsolen med något fett nytt IP från epic. Och givet sonys uttalanden att de inte satsar på att vara först, så behöver det inte ens vara exklusivt.

  Sen lär vi kunna räkna med Alan Wake 2 som lanseringstitel, eller iaf hyffsat tidigt.

Skriv en kommentar

Visa min senaste bloggpost