Magrathea har fått konkurrens
3

Magrathea har fått konkurrens

”Magrathea vem?” kanske du tänker nu och då är du tydligen inte riktigt så nördig som jag tror att de flesta som läser här är.  För er andra kan jag istället förklara att konkurrensen jag refererar till är Terraform. Ett svenskutvecklat indie-pussel som jag bankat min numera ömma skalle emot de senaste veckorna.

Även om jag inte spelar det så ofta längre så är klassiskt schack ett spel som alltid har fascinerat mig. Reglerna är lätta men djupet enormt och det som utmärker riktigt skickliga schackspelare är förmågan att analysera långt fram i spelet.  När jag spelar Terraform så önskar jag att jag vore en riktigt skicklig schackspelare.

Spelplanen (planeten) ligger framför en i hexagonformat och det gäller att göra alla små hexagoner nöjda med vilken sorts natur de representerar. Hur det kommer sig att olika områden har faktiska önskemål förklaras inte riktigt och det spelar kanske inte heller någon roll. Det här är ett pusselspel och försöker inte utge sig för något mer.

För att forma planeten har man mängder av verktyg till hands. Det är dynamit, skottkärror, spadar, väder naturkatastrofer med mera och ännu mera. Det kan låta simpelt att 2 skogsplättar hellre vill vara öken eller att några stenområden hellre vill vara floder, men spelet innehåller mängder av olika typer av natur och det som gör själva utmaningen i det hela är att varje zons typ påverkar de intillliggande zonerna varje turn. För att inte tala om hur vädret påverkar… och naturkatastrofer…

Börjar det låta rörigt? Bra, för det är det också. Spelet gör iofs ett rätt bra jobb på att lära en varje nytt verktyg men det blir snabbt mycket att hålla reda på och redan i den första 1/4-delen av spelet så finns det banor som jag får spela om flera gånger.  När jag väl lyckas se hur en nivå bör hanteras och jag lyckas med utförandet så känner jag mig dock jäkligt smart igen.

Tyvärr märks det att produktionsvärdena har fått stå tillbaka jämfört med pusselmekaniken. Användargränssnittet påminner mig lite om äldre hemsidor och efter ett tag fick spotify kliva in och ta över jobbet som bakgrundsmusik. Det är lite tråkigt för den något trötta framställningen kommer säkert avskräcka en del från ett annars kompetent pusselspel.

Just när det gäller pusselspel tycker dock jag själv att presentationen är mindre viktig än utmaningen och Terraform utmanar på ett bra sätt. Det är svårt men jag kommer hela tiden vidare och det är kul att försöka se flera steg framåt hur ens ändringar kommer påverka banan.

Terraform har gett mig nyvunnen respekt för Slardibartfast och hans yrkeskår.

Spelkriget har fått en recensionkod av Terraform från Holgersson Entertainment. Spelet går att köpa för runt 45kr på tex Gamersgate och ett demo finns här.

 

 

 

 

Kommentarer

 1. Michel skriver:

  Jag är nog inte så nördig som jag tror (bara en Fnörd, en fejkad nörd). Men du väckte till liv en slumrande left brain word fetiscist i alla fall. Jag trodde du försökte lura mig att ”Magrathea” skulle vara bättre än ”Margaretha”. Lite som att komma till Cambridge där du till slut tvingas säga Maudlin College istället för Magdalen College om du vill vara på riktigt. :)

  Hursomhelst ska jag nog testa det här spelet, låter kul och komplicerat. Just nu är jag lite förvirrad. Rör det sig om flera olika planeter (levels) eller bara fler lösningar på en och samma planet? Om det är fler planeter så blir väl det viktigaste att lära sig hur de olika zontyperna fungerar i relation till andra? Gör jag det för komplicerat? Eller har jag bara missuppfattat? Det är nog bäst jag testar i alla fall. :)

 2. Holmberg skriver:

  Michel:

  Jag blir också lite förvirrad men jag tror du förstått rätt :) Det är flera planeter och de har olika lösningar och ja.. det handlar om att lära sig hur zonerna påverkar varandra och hur de verktyg man har till hands påverkar tillsammans med väder och vind.

 3. Tack för det! :)
  Jo, man ska helst tycka om svåra pussel för att uppskatta Terraform. Det är väldigt mycket i början, men när väl grunderna sitter så blir det riktigt roligt. Det är väldigt svårt att förklara Terraform med ord så jag tänkte länka till trailern här: http://youtu.be/siKVsRWP3zE
  Finns även under Gallery på min hemsida! :)

  Tack igen och hoppas alla tycker om det!
  Jonas Holgersson
  Holgersson Entertainment

Skriv en kommentar

Visa min senaste bloggpost