Secondhand-upplevelser
10

Secondhand-upplevelser

Det är inte alltid jag spelar när jag spelar spel. Det var något som blev till en nödvändighet då mitt liv förändrades och jag insåg att jag helt enkelt inte hade tid att spela alla spel jag ville. Många spelupplevelser för mig är secondhand på så sätt att någon annan spelar och jag är en åskådare.

För mig fungerar detta oftast mycket bra då jag alltid har tyckt att kärnan i en spelupplevelse för mig är berättelsen och världen. Den tillfredställese jag får av spel för mig personligen ligger i karaktärs och världsutveckling. Därför kan jag ibland släppa kontrollen, bli passiv och uppleva genom att endast vara en betraktare. De spel detta fungerar bäst för ligger i genren RPG . Många av mina favoritspel går att uppleva genom att vara en åskådare som på TV, film eller teater. Det är självklart inte alla spel som faller i denna kategori, men oftast går det bra.

De egentliga anledningarna till att man kan tänka sig släppa kontrollen kan vara olika. För mig har det som jag nämnt ovan oftast handlat om att jag vill ta del av en upplevelse men det har inte funnits tid att spela minst 80 timmar. Men det finns även stunder då jag velat spela spel som inte är multiplayer tillsammans med min man eller en vän. En mer pinsam orsak kan vara att jag helt enkelt inte har de skillz som krävs för att klara av spelet. Som noob kan man lära sig mycket genom att iaktta någon annan. Men det finns tyvärr stunder då jag suktar efter vissa spel och de går inte att få tag på, jag har inte rätt konsol eller prestandan på min maskin är för dålig för att den ska klara av att köra spelet.

En spelupplevelse i andrahand går att få på många olika sätt och ger olika typer av tillfredställelse. Det vanligaste scenariot hemma hos oss är att jag sitter bredvid min man. Jag bestämmer dialogerna, var vi ska gå och vad som ska göras, men maken sköter köttandet och equippandet. Jag har inget emot att vara den som bestämmer men inte håller i kontrollen. Men på detta sätt är jag ändå med och har inte en helt passiv roll. För några veckor sedan fick jag uppleva Alan Wake genom att sitta i soffan, käka godis och dricka vin medan Fredrik och Jocke spelade de första tre kapitlen. Det var ett perfekt spel att få uppleva på detta sätt. Kändes som jag såg en riktigt bra TV-serie.

De mer passiva typerna av andrahandsupplevelser finner man genom en mängd olika verktyg. De bästa är Walkthrough och Let’s Play. En walkthrough är ett mer eller mindre detaljerat dokument som någon har sammanställt med tips, taktik och beskrivningar av quester. Dessa brukar oftast användas då man fastnat i ett spel eller vill ha tips om olika alternativ. Jag använder dem ibland för att få en uppfattning om ett spel. Det negativa med Walkthroughs är att det saknas ljud och levande bilder.

Alternativet let’s play kan man till exempel kan hitta på YouTube eller på dedikerade webbsidor. Let’s play är filmade genomspelningar där en person har filmat sina spelsessioner så man kan se gameplayet och ta del av spelandet, man ser grafiken och hör ljudet. Har man tur är det en bra berättare som inte bara beskriver action och taktik utan även hela sitt upplägg och tänk. Man får en större inlevelse och förståelse för stämingen som spelet ger.

Sedan finns det också en version av le’ts play som man först inte kan tänka sig fungera alls, let’s play som podcast. Men förutom att det visuella saknas brukar dessa däremot ofta innehålla fler och djupare diskussioner och åsikter om spelet som helhet ner på detaljnivå som kan vara mycket intressanta. Man får en större helhetsbild och förståelse för spelets intryck på de som spelar. Den Svenska podcasten Retroresan har gjort detta ypperligt i sina sagostunder. Jag måste erkänna att i fler fall har let’s play som jag lyssnat på i podcastform varit så pass bra att det känns som om jag själv varit med och spelat.

Självklart är det inte som att spela själv och det kan även vara fatalt att läsa fel walkthrough eller se fel video, men det har alltid gett mig intryck jag inte kunnat få om jag spelat helt själv. Det är charmigt med spelare som bjuder på de misstag de begår och det är skrattretande och underhållande med de dumskallar som man stöter på. Men framförallt är det lärande och intressant att se riktigt skillade gamers spela och prata om sina favoritspel. Det jag uppskattar mest är att jag har fått möjligheter att få uppleva spel!

Kommentarer

 1. Hamsternator skriver:

  En bra let’s play kan vara minst lika underhållande som en bra tv-serie =)
  Vet exempelvis två amerikanska sidor som lägger upp sådana till och från som jag njuter av i fulla drag när de kommer. Sen är de även ett utmärkt sätt att uppleva spel man helt enkelt inte har möjligheten att spela själv. Som t.ex. Rule of Rose som jag själv var jätteintresserad av men eftersom det mer eller mindre blev bannlyst i europa fick jag helt enkelt nöja mig med att se när någon annan spelade. Men jag har inte ångrat det en enda sekund =)

  Sen är det också ganska kul att dela med sig av sina egna erfarenheter, speciellt om det är lite annorlunda spel man provar på. http://sv.twitch.tv/teamdruidz/b/304919765 Men slutsatsen är väl ändå att det trots allt finns fler än ett sätt att uppskatta spel. Yay! för spel helt enkelt ^^
  Hamsternator bloggade nyligen: Videorecension: Star Wars The Old Republic

 2. miniRoach skriver:

  I egenskap av långtidssjukskriven och pank så har jag använt youtube.com och twitchtv.com för att tillfredsställa mina konsoll-behov när det kommer till spel (har inga konsoller alls).

  Youtube när man bara vill ta det lugnt och helt utan ansträngning ”spela” något intressant, och TwitchTV när man vill vara lite mer aktiv och chatta med den som spelar och alla andra som också tittar på.

 3. Frances skriver:

  Hamsternator Rule of Rose blir nästa Let’s Play. Hade inte hört om det förut. Såg ju superspännande ut! Nu minns jag även att det var meningen att jag skulle kolla in din gameplay. Tack för länken! <3

  MiniRoach TwitchTV? Ser bra ut, ska kolla in. :-D
  Frances bloggade nyligen: Småpyssel för småbarn

 4. Konrad skriver:

  Let’s play är faktiskt ett nytt begrepp för mig men samtidigt något spännande som jag ska försöka ge en chans någon dag. Spela ”second hand” är rätt mysigt må jag säga. Oftast är det jag som spakar och har någon polare som åskådare och ”medspelare” men jag saknar de stunder där jag kan sätta mig i soffan med lite snacks och bara följa storyn.

  Senast jag spelade second hand var för något år sedan när vi var ett gäng på fyra personer som gick igenom Amnesia. Jag kan erkänna att det inte bara var föraren som hoppade till. Fantastiskt roligt att dra ihop gamla gänget och spela som vi gjorde när vi var kids – en spelare och resten glor och kommer med tips. Nu när jag tänker på det så får jag ta grabbarna i kragen och komma igång igen!
  Konrad bloggade nyligen: Den bästa kameran

 5. Frances skriver:

  Konrad, vad kul att jag kunde upplysa någon om förträffligheten med Let’s Play. Men annars är soffan med kompisarna riktigt rolig klassiker. :-)
  Frances bloggade nyligen: Småpyssel för småbarn

 6. Holmberg skriver:

  Intressant artikel som jag faktiskt inte alls kan relatera till :)

  Jag brukar inte vilja se när andra spelar något för att det känns som det kommer förta eller minska värdet av min egen upplevelse när jag spelar det.

  Är faktiskt inte speciellt sugen på att ha folk med när jag spelar heller av samma anledning. :) Spel är MIN stund att vara för mig själv.

  Det gäller så klart inte alla sorters spel och inte alla tillfällen heller men jag skulle inte vilja att 13-åringen satt med när jag spelade Skyrim tex. Min fru är inte så sugen på spelande heller så har inte riktigt testat att ha ”medresenär” :)

  Aldrig riktigt funderat på att man kan använda videos till att kolla in dom där spelen man inte spelar… det kan ju vara något för mig kanske. Typ Alice Madness returns.. som var hopplöst tråkig spelmekanik i men i övrigt verkade coolt. Ska kolla om jag hittar någon genomspelning av det.

  Heavy Rain är ju också sånt spel jag är nyfiken på.

  Kul att höra en annan vinkling av hur man kan uppleva spel.
  Holmberg bloggade nyligen: 2012 års mest efterlängtade spel.

 7. V o i dToucher skriver:

  Mycket trevlig artikel tycker jag. Jag kan verkligen relatera till vad du skriver då jag haft många fantastiska spelupplevelser som medsittare. Den första jag kommer ihåg är när min lillebror spelade ”Might and Magic” på en Commodore tror jag att det var. Jag satt bredvid och var med och det var en riktigt fin dag med lillebror.

  Sen har jag haft stunder där jag själv varit för trött för att spela men gärna tittar på andra. En Amarone della Valpolicella 2008 kan med fördel serveras till Mirror’s Edge, ljuset från den skinande staden förhöjer färgen och smaken från det mogna vinet. Till Assasin’s Creed passar den lite enklare Tommasin.

  Sen finns det en annan aspekt av t.ex. Let’s Play och andra yttringar som är roliga. Jag tänker särskilt på den ”Replay” som Gaminformer har, där några i redaktionen sätter sig ner och spelar ett äldre spel och man får uppleva något nytt eller se något man glömt. Det är då jag kan gräma mig över att ha inte ha kvar gamla konsoler och spel (vägs dock upp av att se barn i en annan del av världen spela tv-spel på min gamla konsol för första gången i sitt liv). Den senaste ”Replay” jag tittade på var ”Morrowind” (här inbäddad i Gameinformer).

  http://www.gameinformer.com/b/features/archive/2011/10/08/replay-the-elder-scrolls-iii-morrowind.aspx

 8. Frances skriver:

  Holmberg, Jag är nyfiken på spelandet som DIN stund. Jag är en extremt utåtriktad människa och trivs bäst då jag kan se andra människor reagera på det vi gör tillsammans och delar gärna upplevelser ihop med andra. Jag får ofta höra att jag är en bra person att ”göra saker ihop med” för att jag reagerar så kraftigt (ytligt). Du skulle troligen inte alls gilla att ha mig i samma rum om du spelade. :D

  V o i dToucher, tack för vintipset! FANTASTISKT! Det behövs ett inlägg om det! Ska ta mig en stund Morrowind nu tror jag. ;)
  Frances bloggade nyligen: Småpyssel för småbarn

 9. Precis som Holmberg är spelandet ‘min stund’, jag delar den helst inte med någon annan.

  Dels är det kanske det eskapistiska elementet som går förlorat. Jag kan inte gräva ner mig ordentligt i världen om jag inte helt kan koppla bort omvärlden. Något går förlorat. Det varierar givetvis från spel till spel hur mycket det påverkar, eller om det påverkar.

  Men även sitter det nog kvar en del saker från barndomen, då spelande var något som var fult, som bara NÖRDAR gjorde och något som var rätt så kraftigt skambelagt. ”Men va? SPELAR DU DATA?!”. Man talade helt enkelt inte om det. Att det nu gått och blivit betydligt mer socialt accepterat har jag fortfarande svårt att förlika mig med, till viss del.

  Gamla mönster sitter kvar. Dock kan jag uppskatta Lets Play-videos ur perspektivet att det är intressant att höra andras åsikter om spel, eller se hur andra tacklade en given situation, eller få ideer på hur problem hade kunnat lösas annorlunda. Men det kan aldrig ersätta en egen genomspelning för min del. Komplettera, kanske, men inte ersätta.
  Fredrik / explewd bloggade nyligen: Kaim, Interrupted – en lärorik resa

 10. Frances skriver:

  Fredrik, Kanske är det gamla mönster då så sitter i hos mig också? Jag började min spelbana genom att spela alla spel tillsammans med min bror eller kompisar. Rekommenderar ”spela ihop”-upplevelsen! Ta och testa en dag vet jag!
  Frances bloggade nyligen: Småpyssel för småbarn

Skriv en kommentar

Visa min senaste bloggpost