Årets överraskning/besvikelse
23

Årets överraskning/besvikelse

Årets överraskning och besvikelse är två kategorier som är varandras motpoler, men samtidigt kompletterar varandra väldigt bra. För det handlar inte nödvändigtvis om de bästa och sämsta spelen under året utan de där spelen som lite lovat oss något men inte levererar eller kommer från ingenstans och mot alla odds blir något som skakar om eller vänder upp-å-ned på vår spelvardag. På sätt och vis är det mitt emellanspelens kategorier, och här har vi valt ut våra favoriter.

Spel-Malmer

Överraskning

Jag hade testat demoversion och konstaterat, efter en introduktionsfilm till spelmekaniken och efter ha glott på grafiken några minuter, att det här var verkligen inte ett spel för mig. Alls. På något sätt. Visst, det var fint rent visuellt, men inte mycket mer. Bulletstorm, ett spel som för mig representerade allt vad jag avskyr i så kallad ”mindless fun”, kändes redo for sophögen. Men när EA skickade mig ett recensionsexemplar av spelet så kunde jag inte vara otacksam och slänga det i soptunnan. Jag och frugan satte oss med halvrynkiga pannor och gjorde oss redo att översköljas av floder av snoppskämt och överdrivet action-hero trams. Men istället blev vi överraskade och fann ett spel som inte bara var roligt att spela utan också hade en skön stämning, inte alls så mycket dick-tits som man anade och som faktiskt, jämfört med genren i stort, var lite tänkvärt mot slutet. Bulletstorm var inte årets bästa spel, men det var utan tvekan den största överraskningen för mig.

God tvåa: Ännu ett spel som inte direkt fick massorna att köa utanför spelbutikerna var Red Faction: Armageddon. En linjär grottskjutare med massa förstörbara miljöer. Men mot all förmodan så var det både roligt, med varierade vapen, och vid sina stunder riktigt snyggt. Spelets hyllning av klassikern Descent gjorde det inte sämre.

Besvikelse

Jag älskar det första Battlefield: Bad Company. Jag tror det var första och kanske sista gången jag i fulla drag njöt av en fordonssekvens när jag spelade det spelet. Helikoptern var helt fantastisk. Det fanns så mycket att tycka om i det spelet. I Bad Company 2 gick det lite utför men jag förlorade inte hoppet om DICE. När Battlefield 3 utannonserades med pompa och ståt och med ett visuellt fotavtryck som fick konkurrensen att darra så blev jag rätt så ordentligt förväntansfull. Visst, det var inte en del av Bad Company-serien, men ändå. Detta var ju något DICE statsade stenhårt på. Resultatet? Ja det är säkert jättekul i multiplayer för den som älskar det, men kampanjen är kanske den tråkigaste och meningslösaste i år. På konsol, där jag spelade, är grafiken inte imponerande på något vis, så inte heller det talade för spelet. Det var mest blockiga lådor med världens tristaste art-direction. Allting blänkte, även väggar med puts på. Inte en matt yta så långt ögat kunde nå kändes det som. Allt kändes sterilt, plastigt och kantigt men med överdos av påklistrade lens-flares.

God tvåa: det var snyggt. Det var bra längd och det var både öppet och varierat. Crysis 2 hade kunnat vara en riktig höjdartitel i år. Problemet var bara att det var hejdlöst tråkigt och intetsägande. Den excellenta konsolportningen av Crysis 1 som släpptes nu i höstas var däremot rolig, om möjligt ännu snyggare och bättre på i stort sett samtliga punkter.

Familjenspel

Överraskning

Plötsligt började Twitter översköljas med inlägg om hur Catherine var på väg. Ett spel som för mig hade hamnat helt utanför radarn. Efter viss tvekan, eftersom spelet ansågs extremt svårt, fick det bli ett köp. Det är inget jag ångrat en sekund. Catherine var en fantastisk blandning av pussel och historia som väckte många tankar kring mina egna relationer till liv. Jag föll pladask för Catherine, en kärlek som än idag håller i sig.

God tvåa: Rayman har tagit mig med storm. Att plattformsspel är roligt det visste jag om, men att jag skulle ha såhär skoj var en överraskning!

Besvikelse

Det kan hända att mina förväntningar låg på helt orealistiska nivåer. Jag borde kanske efter ökningen av antalet fiender och minskningen av pussel från ettan till tvåan vetat vart Naughty Dog ville ta Uncharted 3 i för riktning. Tyvärr så hoppades jag på ett riktigt fantastiskt äventyr men fick pang-pang med usel AI och billiga trick för att göra det svårare för mig som spelare. När inte storyn engagerade tillräckligt och de storslagna momenten redan visats i trailers fanns det tyvärr inte mycket över att glädjas åt.

God tvåa: Det snackades om att Battlefield 3 singelplayer skulle vara så sjukt snyggt, även på konsol, men tyvärr. Både grafiskt och storymässigt föll det platt som en pannkaka. En riktig besvikelse.

Kommentarer

 1. Ina skriver:

  Kan absolut förstå besvikelsen på Uncharted 3 efter vad jag hört om det. Tror inte det bara handlar om pepp på ”orealistiska nivåer”. Det låter helt enkelt som att det gått åt fel håll.

  BLOGG-GOTY YAAAAAY :D

 2. Mattias skriver:

  För övrigt så testade jag BF3 på konsol under betan och ja, jag kan förstå er besvikelse över grafiken. Det är något helt annat på PC. Jag vet inte om det är pengarna som lockar, men för ett spel som uppenbart är ett multiplayer spel borde utvecklas som ett. Likt BF2. Bara PC och bara multiplayer. Varför skulle de inte ha samma succé med BF3 som med tvåan? Nåja, nu lämnar vi detta eviga tjat om Battlefield. Härlig lista och underbart att vara igång med #bloggoty11
  Mattias bloggade nyligen: GOTY 2011: Årets överraskning och besvikelse

 3. DD skriver:

  håller helt med BF3 singelplayer, dock har jag fortfarande jävligt kul med multiplayer!

 4. Aftonstjaerna skriver:

  Kan inte annat än att hålla med om att Bulletstorm var en positiv överraskning, när jag först såg det tänkte jag bara typ skitkonsolspel. Men av någon anledning, antagligen en rea, så köpte jag det ändå och gav det en chans. Och det ångrar jag verkligen inte, ett mycket vackert och modernt Doom, skulle jag beskriva det som ;)

  Jag har inte spelat BF3 i singleplayer och tänker antagligen inte göra det heller, BF3 är ett multiplayerspel och jag fattar inte varför dom skulle lägga massa tid och pengar på sådan skit. Men jag hoppas att dom lär sig med alla dåliga ord som singleplayern får och att dom kanske fortsätter att köra BC som konsolspel och BF som PC-spel. En som är insatt i BF-serien kommer ju i så fall köpa både en PC att spela på samt en konsol, vilket borde ge en bra bonus från MS eller Sony eller typ ja så tänker jag ;)
  Aftonstjaerna bloggade nyligen: Årets överraskning

 5. Kul att se att så många valt Bulletstorm som överraskning. :-D
  Fredrik / explewd bloggade nyligen: Årets överraskning och årets besvikelse

 6. Familjenspel skriver:

  Måste erkänna att jag inte alls förstår Bulletstorm som årets överraskning. Det var precis vad det utgav sig för att vara från första trailer till färdigt spel. Ett FPS med tråkiga sexskämt. Jag var inte road direkt.

 7. Niklas Sintorn skriver:

  Åh, nu önskar jag att jag hade tid att gå tillbaka och spela lite längre i Bulletstorm. I for one är riktigt barnslig och kan uppskatta plumpa sexistiska skämt i min egen ensamhet framför tv:n. Sedan var det ju roligt gameplay också :)

  Jag håller ju fortfarande Uncharted 3 som ett av de bästa spelen i år, och har blivit dumförklarad fler än en gång på grund av det. Men okej, vissa skjutarmoment är alldeles för långa och svåra.
  Niklas Sintorn bloggade nyligen: 1 December – Årets överraskning och besvikelse

 8. Familjenspel skriver:

  @Niklas: Jag är rätt barnslig också, men jag tyckte inte Bulletstorm gav speciellt mycket nytt förutom skämten :) Varken jätte skoj eller jätte tråkigt.

  Uncharted 3 kanske är bra nu när siktet är fixat, men jag får inte tillbaka min upplevelse tyvärr. Hade velat ha bättre AI och bättre sikte från start.

 9. Peter Ahonen skriver:

  Intressant läsning! Håller så jävla mycket med om Uncharted 3!
  Peter Ahonen bloggade nyligen: GOTY 2011: Årets överraskningar och besvikelser.

 10. Jag har också GOTY-bloggat! :D

  Kul för Bulletstorm. Jag valde det också. Det var länge sedan jag hade så kul med ett FPS i singleplayer.

  Sedan lite intressant att jag har Crysis 2 som bubblare under årets överraskning, men här hittar den i samma position på andra kategorin. Vi HAR olika smak ändå, ibland, spelbloggarna. :D (Fast då hade jag verkligen noll förväntningar på Crysis 2, i och för sig.)

  Synd att Uncharted 3 hamnade på listan. :(

  BF3 har jag inte spelat ännu, men eftersom jag är en MP-spelare så kommer mitt intryck förmodligen vara annorlunda. Kanske inte av SP-kampanjen i sig, men av spelet som helhet.
  Sebastian Åkerberg bloggade nyligen: Årets överraskning och besvikelse

 11. Erik skriver:

  Mycket fin läsning! Har också goty11-bloggat nu. Pingat via scriptet, men behöver man skriva här också?
  Erik bloggade nyligen: GOTY2011: Årets överraskning/besvikelse

 12. Robert skriver:

  Intressant ställningstagande. Kan utan tvekan hålla med om att Bulletstorm är ett spel som överraskade mig till viss del. Lånade det själv från biblioteket då jag var osäker på ifall jag skulle tycka om det. Slutade med att jag skrattade så jag grät.
  Tycker dock att det är lite tråkigt i och med Battlefield 3. Det snackades så mycket om att det skulle få ett riktigt bra kampanjläge, och sedan hör jag bara hur allting faller platt. Tråkigt med de förutsättningarna.
  Får se om Xareena och jag kanske är med någon dag under någon annan kategori. Just idag hann vi inte.
  Robert bloggade nyligen: Angående BLOTY11

 13. Jonas Andreasson skriver:

  Härligt med bulletstorm! Trodde jag inte ;)
  Jonas Andreasson bloggade nyligen: Årets spel 2011: Årets överraskning och årets besvikelse

 14. Spel-Malmer skriver:

  Erik: Ja. Scriptet är bara för att visa länklistan på din sida. Vi lälgger in alla länkar manuellt. Lägger till din nu.

 15. Familjenspel skriver:

  Eeeh Eriks är ju med ;)

 16. Holmberg skriver:

  Måste säga att jag förstår inte riktigt storheten i Bulletstorm. Visst det är lite mer old-school i sin förhållning till FPS och det är ju välkommet och jag tycker också det är rätt underhållande. Håller på och spelar det just nu så har det färskt i minnet :)

  Men People Can Flys förra spel Painkiller var betydligt roligare. Prova det :) Det var ännu mer renare och inte riktigt det här standardupplägget som Bulletstorm har. Mer hysteriskt skjuta :)

  Allt snack om snacket i Bulletstorm förstår jag ännu mindre. Det är färre sexskämt och svordomar per timme än i vilken TV-serie eller film som helst.

  Håller dock med om Crysis 2 som en besvikelse. 1an var betydligt bättre på alla plan
  Holmberg bloggade nyligen: Årets Överraskning och Besvikelse

 17. Spel-Malmer skriver:

  Holmberg: Skulle inte säga att Bulletstorm är särskilt stor besittare av storhet. Däremot förväntade jag mig ett helt uselt och osmakligt spel, men fick ett roligt, ofta fyndigt och även mot alla odds ibland lite tänkvärt spel med snygg grafik.

 18. Aldo Sartori skriver:

  Härlig läsning! Är glad för all exponering Catherine får, ett spel som förhoppningsvis förekommer i andras listor i flera kategorier, och förtjänar all uppmärksamhet det kan få.
  Aldo Sartori bloggade nyligen: Spelkalendern lucka 1 – Årets överraskning/besvikelse

 19. Mats Nylund skriver:

  Jag visste väl att jag borde ha spelat Bulletstorm!

 20. Quid skriver:

  Grymt att så många är med! Själv kommer jag hoppa på mot slutet :)
  Quid bloggade nyligen: Julkalendern

 21. normalniklas skriver:

  det märks att jag är närmare jocke än fredrik i spelsmak =)
  normalniklas bloggade nyligen: Måste man ha stereotypa julklappstips?

 22. Spel-Malmer skriver:

  Niklas: Jag och Jocke tycker visserligen för det mesta väldigt lika, förutom de stunder då han tycker fel.
  Spel-Malmer bloggade nyligen: Årets överraskning/besvikelse

 23. [...] bloggar har idag bloggat om årets besvikelse/överraskning: Spelkriget.se, Kraid, Carrot Games, Aftonstjaerna, Vill vara gamer, Megazine, Slash double jump, Midnight Gamer, [...]

Skriv en kommentar

Visa min senaste bloggpost