Årets bästa spel
19

Årets bästa spel

Spel-Malmer

Förväntningarna var höga, och redan tidigt gillade jag vad jag såg. Men det var först i en bossfight det verkligen klickade för mig. Nej, inte i strid – de bossarna kunde de skippat. Jag syftar på en av konversationsbossarna. När, efter övertalning, dörrmannen på polishuset med en historia med min protagonist bryter ihop framför mina ögon och släpper in mig på stationen. Det var i detta tillfälle som Deus Ex vann mig slutgiltigt. Med facit i hand och spelet avklarat tvekar jag inte när jag säger att konversationerna och systemet kring dem är bland de absolut bästa jag sett i ett spel. Ständigt är det oerhört spännande hur det skall gå. Ens val påverkar både nu och vad som händer framöver och det jag gjort innan – inte bara sagt – påverkar också.

Men Deus Ex är också så mycket mer än det. Tematiskt är det årets utan tvekan mest intressanta spel och väl värt att fundera kring både en och två gånger. Estetiskt är det både originellt och vackert med en grafisk stil som är oerhört konsekvent och trovärdig, samtidigt som det är visuellt varierad. Speciellt alla kläder fångade min uppmärksamhet. Spelmässigt är det oerhört varierat, med valmöjligheter överallt i hur man skall tackla en situation. Nästan hela tiden finns det minst tre vägar till målet och varje sådan väg har flera sätt att gå tillväga. Spelet premierar visserligen smygande, men jag fann att man kunde variera sitt tillvägagångssätt radikalt mitt uppe i det man gjorde. För mycket val kan många gånger bli frustrerande, men Deus Ex: Human Revolution balanserar i det närmaste perfekt mellan frihet och styrning för att skapa spänning och känsla av progression och meningsfullhet samtidigt som man alltid känner sig både fri och i en levande värld.

Deus Ex utspelar sig i en framtidsvärld där världen är i början av en omvälvande teknologisk renässans. Ändå känns det hela ruggigt aktuellt och trovärdigt. Ibland är spelet övertydligt i sina budskap men det tvingar aldrig på mig en åsikt, även om personer jag möter i sig har en stark sådan. När slutet väl kommer känns det inte självklart vilket som är rätt och riktigt. Det är inte svart och vitt. Transhumanism – ett stort ämne i spelet – är skrämmande men samtidigt lovande. Slutligen handlar det om makt och vem som skall ha den, och det finns inte ett enkelt svar på den frågan heller. Men en sak är jag säker på dock. Deus Ex: Human Revolution är årets bästa spel.

Spel-Malmers top-fem 2011:

 1. Deus Ex: Human Revolution
 2. Dead Space 2
 3. Resistance 3
 4. Batman: Arkham City
 5. Uncharted 3

Familjenspel


lost infidelity
we never said a word
so black and white you see
it’s all the lies we’ve heard

in my mind nothing makes sense
i’m nothing you can’t have
cracked up to disagree
that’s all we’ve ever had

you
only you
only you can’t be the one

your secret smile so quaint
in memories fortold
laughing so viciously
your concience has been sold

in my face there’s no more joy
i’m all I should be
cracked infidelity
is all you are to me

we don’t talk anymore

Catherine är 2011 års bästa spel.

Familjenspels top-fem 2011:

 1. Catherine
 2. Batman: Arkham City
 3. Rayman Origins
 4. Dead Space 2
 5. Resistance 3

Kommentarer

 1. Catherine! I want it so badly! <3
  Jerry Olsson (Sätrapöjk) bloggade nyligen: GOTY’11: Årets bästa spel!

 2. Aftonstjaerna skriver:

  Jag känner att Catherine har allt som jag ogillar med spel, har jag rätt? :P Kul med ett, iofs väldigt väntat val från din sida Jocke, men skönt att slippa se skyrim och andra blockbusters som årets bästa spel! Kul att se Deus Ex som årets bästa spel också, köpte det ju i går på Steam för en billig penning, ska bli kul att se om det står upp mot originalet.

  Fast, visst, jag skulle ju vilja se lite vad Frances ansåg var årets bästa spel oxå! ;)
  Aftonstjaerna bloggade nyligen: Årets spel–plats nr 1

 3. Peter Ahonen skriver:

  Som vanligt den här veckan kommer min post på kvällskvisten. Förvånande vinnare måste jag säga, men väl motiverade!
  Peter Ahonen bloggade nyligen: Goty 2011: Årets näst bästa spel

 4. Herman skriver:

  Atlus och en Skunk Anansie-låt? Du blandar verkligen högt och lågt, Jocke. Misstänker dock starkt att jag efter euroreleasen kommer hålla med dig om ettan.

 5. Familjenspel skriver:

  @Herman: Nu är ju Skunk Anansie rätt bra och denna låten speciellt. Det var svårt att för 6-7 gången hylla Catherine så det fick bli en text som på många sätt beskriver hur jag kände.

 6. Haha! Jag kände inte igen låten utan såg bara ”Only you” i texten, så jag antog att det var sången från Batman-eftertexterna. ”Har inte Jocke redan utnämnt Batman till tvåa? Han måste VERKLIGEN gilla det spelet.”

  Och sedan blev jag väldigt förvånad (eller inte, egentligen) över att du valt Catherine.

  @Fredrik: Jag valde också Deus Ex: Human Revolution! *high five*
  Sebastian Åkerberg bloggade nyligen: Årets bästa spel

 7. Quid skriver:

  Mycket Skyrim och Batman idag! Fast inte hos mig och jag tror jag är rätt ensam om mitt val, men det är väl kul att alla tycker olika? :)
  Quid bloggade nyligen: Årets spel #1

 8. V o i dToucher skriver:

  Jag har ännu inte spelat något av dessa två spel, men jag ska förstås. Deus Ex har jag stora förväntningar på inte minst på grund av temat (människa-teknik-makt) och det futuristiska. Jag erkänner att jag varit rädd för att bli besviken på spelet, har t.o.m. undvikit alltför närgångna recensioner. Kanske har min rädsla släppt något nu, tack Spel-Malmer.

  Och God Jul och Gott Nytt år till Spelkriget och till alla Sveriges bloggare som bidragit till denna kalender. Ni har varit fantastiska och aldrig har jag läst så många bloggar dagligen!

 9. ackreman skriver:

  Deus Ex var det jag höll på att spela, och hann komma till Kina innan maskinen bröt ihop. Kändes jäkligt bra, även om den bosstriden jag hann med var, som väntat med tanke på vad som hade sagts, värdelös. Dock underbar stämning, grym musik och genomtänkt & inspirerat gameplay!
  ackreman bloggade nyligen: Årets Spel – nummer 1!

 10. Frances skriver:

  Svar till Aftonstjaerna! (eftersom jag inte kunne kommentera utan att dela upp i 4 kommentarer på din blogg)

  Det här med spel som nerfas så att de kan hanteras av konsol är tragiskt! Jag blev så extremt besviken på Dragon Age 2 när det visade sig vara konsol-anpassat och det slutade faktiskt med att jag spelade spelet på konsol istället för PC. Det hade kunnat bli så mycket bättre om de gjorde som med Origins, men då hade väl konsol-personerna inte köpt spelet. Överlag tycker jag det är skittrist att spel som skulle kunna visa upp extremt mycket bättre grafik och prestanda, fyllas med så mycket mer avancerade features och funktioner (som kräver mer av systemet) måste fungera på konsol och därför hålls tillbaka.

  Jag tycker Witcher är ett jättebra exempel på spel som visar hur mycket bättre PC är som en spelplattform. Man behöver inte älska spelet men man kan inte förneka att det är så pass mycket bättre än något konsol-spel i dagsläget någonsin skulle kunna bli. Det finns INGEN som kan övertyga mig om att konsol är the shit! Jag sitter faktiskt ibland i min SOFFA när jag spelar på min PC (vanliga ursäkter från konsol-folket), min TV är ibland min skärm och grafiken är fantastisk. Tangent och mus kommer alltid vara överlägset mer kraftfullare verktyg än handkontroll. PC är BÄTTRE! Men var är spelen som utnyttjar maskinen till max? Vilka vågar satsa på PC ”först” och slänga en liten småkaka till konsolerna istället som det är nu, tvärt om?

  Sedan vill jag bara säga: Vad i…? Jag är helt…! Jag finner inga ord! ”En påklistrad historia på styltiga karaktärer utan djup och med usel känsla.” OH NO YOU DIDN’T!

  Dragon Age 2 var för mig en tilltalande berättelse, en gripande och djup berättelse, med intressanta djupa karaktärer och den gav mig en underbart skön känsla av tillfredsställelse. Jag har alltså sett något där som har gått dig HELT förbi. För jag lovar, det finns där! Du har helt enkelt missat något stort. Det är ok! För detta tror jag är ganska vanligt. Det ligger mer i hur man uppfattar spel än vad man föredrar för speltyper och vilka plattformar man använder för att spela på. Kan man se förbi hur man uppfattar grafiken, vad man kräver för prestanda och något så enkelt som berättelsens genre? Det gäller också att tajma in spelet. Spelar man något annat under samma tid som man hypat inför i månader? Hur är det med det personliga? Är man trött, ledsen, nykär, frisk?

  En stort spel kan uppfattas subjektivt som värdelöst om man helt enkelt spelar det med dålig timing (och tvärt om). Men jag tror att det man spelar innnan eller undertiden har enormt stor påverkan på hur ”förlåtande” man är det man ser som skavanker. Är man desutom på riktigt bra humör så spiller känslan över i upplevelsen. Kanske borde vi som skriveer om spel även nämna hur vi mår, vad vi precis innan har spelat för att rättfärdiga våra intryck.

  Jag gick aldrig igång på berättelsen i Witcher. De har varit ok, men inte kittlat mig. Jag har däremot uppskattat PC prestandan och njutit av allt vad det har att ge. Witcher-spelen är inte färdigspelade av mig för att jag kräver en berättelse JAG går igång på, men jag tycker ändå att jag kan se storheten i spelen. De har bara helt enkelt spelats av mig med en väldigt dålig timing.

  Det sista du skriver om vilket fantastiskt år det har varit. TACK! Jag är så less på konsol-folkets gnäll denna höst över hur mycket bättre 2010 var. Jag kan verkligen inte hålla med dem! För oss PC-människor så tycker jag året har givit mer än nog och jag längtar till nästa år. Det kan bara bli bättre för nu har jag också en monster-maskin och den kommer gå varm framöver!

  Jag tycker att konsol är skit och PC är ”the shit”! Detta ”bevisar” du om och om igen, men smaken är som baken…

  Med mycket kärlek och en önskan om en strålande god jul med fet fläkt och dubbla grafikkort, God Jul! *kram* /Frances

  Ps. Alltså det verkar nästan som om jag skulle vara en sån där Dragon Age fanboy! Men min poäng var bara att jag plötsligt fick en insikt i hur timingen styr upplevelsen. Och hör sen! Jag har haft tankar om detta och ett inlägg som reder ut detta närmare kommer postas på bloggen nästa år.
  Frances bloggade nyligen: Årets 2:a bästa spel

 11. Jonas Andreasson skriver:

  Härligt herr Malmer, håller med ! Så rätt val ;)
  Jonas Andreasson bloggade nyligen: Årets bästa spel 2011

 12. Quid skriver:

  Mycket Deus Ex idag också! Jag måste även passa på att tacka alla för era inlägg, det har gett mig massor av speltips, fast frågan är ju när man ska hinna testa allt nu när Star Wars: The Old Republic är igång :)
  Quid bloggade nyligen: Årets spel #1

 13. Jonas Andreasson skriver:

  Får passa på att tacka för ett sjukt bra initiativ, precis som förra året. Tack för i år!
  Jonas Andreasson bloggade nyligen: Årets bästa spel 2011

 14. Sådärja. Nu fick jag äntligen lite tid att komponera ihop Årets bästa spel. Fick passa på att klämma in plats 2-5 i den listan också. Puh.

  http://blog.explewd.se/2011/12/arets-basta-spel/

  Tack för ett trevligt initiativ!
  Fredrik / explewd bloggade nyligen: Årets bästa spel

 15. Jarno skriver:

  Spelar det någon roll vilken konsol man spelar Deus Ex Human Revolution på?
  Jarno bloggade nyligen: Patrick Walker – Carry Me Home (acoustic demo)

 16. Spel-Malmer skriver:

  Jarno: De är i stort sett identiska vad jag läst. Kör på den version du föredrar handkontrollen på.

 17. [...] har följande bloggar skrivit om årets bästa spel: Spelkriget, Midnite Gamer, Sätrapöjk, Aftonstjaerna, Spelkänsla, Megazine, EmmyZ, Spelföräldrarna, Vill [...]

 18. Erik skriver:

  Kommit hem från utflykt och bränner av detta och de två första efterlängtade spelen nu ikväll :)
  Erik bloggade nyligen: GOTY11: Årets bästa spel

Skriv en kommentar

Visa min senaste bloggpost