Årets 3:e bästa spel
10

Årets 3:e bästa spel

Spel-Malmer

Det började med ett skämtsamt battlande mellan mig och Jocke (Familjenspel) om att jag var mer peppad inför Resistance 3 än jag var för Uncharted 3, vilket han då kallade mig lätt galen för att tycka. Han hängde upp sig på att jag noterade att sofforna var väldigt snygga i spelet. Därifrån myntades ett stående skämt här på Spelkriget om att jag var psykotiskt besatt av soffor och jämförde alla spel genom dess kvalité på in-game sofforna. Ett mycket bra index visar det sig, eftersom både jag och Jocke i slutändan tyckte Resistance 3 var ett bättre spel än Uncharted 3.

Spel-Malmer vs. Familjenspel: 1 – 0

Nu till saken. Det som började som ett noterande av fina soffor visade sig vara genomgående i spelet. Med stor känsla för detaljer har Insomniac skapat en levande, men ändå död miljö. Jag är oerhört svag för det postapokalyptiska 50-tal som visas upp, och ännu mer för känslan av att springa – i ösregn – genom något som faktiskt känns som det en gång varit riktiga hem. Allt ifrån kylskåp till hyllor kändes autentiska utan att för den delen falla i den tråkiga realismfällan som alla dessa horder av moderna militärshooters faller i.

Utöver det är spelet inte bara snyggt utan även oerhört roligt. Där finns åtminstone åtta olika kreativa vapen, samtliga med två skjutalägen, och till skillnad från i stort sett alla andra spel så har man nytta av dem alla och vill använda alla och inte bara två favoriter. Kontrasten när jag började spela Gears of War 3 strax efter kunde inte varit större. Gears klarar man i stort sett med ett vapen.

Lägg till det ett fantastiskt 3D-läge, vars enda nackdel är att lite då och då (inte särskilt ofta dock) så tappar det i bilduppdateringen och vi har en given plats tre. Det enda som drar ifrån spelet något är egentligen att slutet är lite trist och att det är aningens för kort. Det är inte Battlefield 3-kort, men lite längre hade inte skadat. När man spelar den roligaste shootern på flera år vill man ju ha mer!

Spel-Malmers lista så här långt

 1. -
 2. -
 3. Resistance 3
 4. Batman: Arkham City
 5. Uncharted 3

Familjenspel

Fy helvete vad bra!

Jag bara skrek rakt ut av glädje efter ett par banor av Rayman, tillsammans med sambon. På fy-helvete-vad-bra-spåret fortsatte sedan Rayman raka vägen in i spelhjärtat mitt. Rayman vinner mig tillbaka till sidscrollande plattformshoppande med en stor dos med humor och perfekt kontroll. Man känner verkligen hur roligt Ubisoft utvecklare har haft när man skapat denna pärla.

Det tråkiga med Rayman är att det, trots, sina underbara 1080p och sitt flyt i 60fps, avfärdas som ett simpelt barnspel. Detta har såklart inte jota med dess tekniska briljans att göra – men något som jag gärna vill påtala – utan på dess sockersöta estetik som formligen skriker barnspel. Men den som har spelat igenom Rayman och sedan säger att det är ett barnspel får ni mer än gärna doppa i tjära och fjädrar och kalla lögnare. Det är nämligen så att de sista banorna handlar mer om ”Super-Meat-Boy-slänga-kontrollen-in-i-väggen-svårt” än barnsligt roligt. Så svårt att min sambo tyvärr slutade spela i ren frustration.

Så då satt jag där ensam och Rayman bara briljerade framför mina ögon. Den precisa kontrollen gör att varje hopp sitter som en snygg tomteluva på valfri tomte och dör jag så gör jag det enbart för att jag själv gör fel. Och dör, det är något som jag gör många gånger fram tills dess att sluttexterna rullar.

På min resa mot slutet har jag fått mig ett uppvaknande som heter duga med grym co-op för upp till fyra spelare, roliga bossfighter och en sjuhelvetes utmaning. Jag vänder och vrider på min box och gläds över att Nintendo inte står någonstans på boxen. Inte en enda mustaschprydd rörmokare syns till. Välkommen till 2011 där plattformsspel är i full HD, utan påtvingad rörelsekontroll och utan samma trötta historia som gått på repeat i tjugofem år. In your face Nintendo.

Familjenspels lista så här långt

 1. -
 2. -
 3. Rayman Origins
 4. Dead Space 2
 5. Resistance 3

Kommentarer

 1. Robert skriver:

  Vi på Spelföräldrarna har publicerat!

  Helt klart värda placeringar annars. Riktigt bra skrivet.
  Robert bloggade nyligen: Årets 3:e Bästa Spel

 2. Rayman ser så fantastiskt ut.
  Resistance 3 lockar dock inte. Tyvärr. =(
  Jerry Olsson (Sätrapöjk) bloggade nyligen: GOTY’11: Årets 3:e bästa spel.

 3. Quid skriver:

  Rayman Origins verkar grymt bra, ska helt klart testas nästa år! :)
  Quid bloggade nyligen: Årets spel #3

 4. Aftonstjaerna skriver:

  Oj! Trodde U3 skulle vara bättre än så, aja, pengar att tjäna för min del ;)
  Aftonstjaerna bloggade nyligen: Årets spel–Plats nr 3

 5. Jonas Andreasson skriver:

  Måste testa rayman. Nu.
  Jonas Andreasson bloggade nyligen: Årets spel 2011: Årets 3:e bästa spel

 6. V o i dToucher skriver:

  Jag blev lite förvånad och är nu helt bortkollrad när jag försöker gissa mig till Spelkrigets högsta placeringar. Men jag har mina aningar…

 7. Slashdoublejump skriver:

  Jag vill bara säga att jag tycker den här bloggkalendern är ett jättebra initiativ från er sida och att det är fantastiskt kul att se hur olika alla tycker. Kan bara hålla med Voidtoucher i att toppplaceringarna och vad folk längtar mest till kommer vara omöjligt att gissa!
  Slashdoublejump bloggade nyligen: GOTY 2011 – Årets Tredje Bästa Spel

 8. Jonas Andreasson skriver:

  Fick ingen länk idag, något som gick fel? ;)
  Jonas Andreasson bloggade nyligen: Årets spel 2011: Årets 3:e bästa spel

 9. Ina skriver:

  Riktigt bra texter denna gång! Speciellt den där texten om Rayman var åsm ;) Har inte spelat mycket av det men är redan kär. :D

 10. Familjenspel skriver:

  @Ina: Tack! <3 Jag blev faktiskt väldigt nöjd med texten själv så kul att någon annan säger det.

Skriv en kommentar

Visa min senaste bloggpost