Sci-fi och fantasy är skräp!
51

Sci-fi och fantasy är skräp!

Jag har det senaste dygnet börjat vackla i min övertygelse om att Spelkriget är en blogg för mig att husera på. Visst jag har förstått att delar av vårt team har stått för högst tvivelaktiga åsikter men nu har det gått för långt. Jag har helt enkelt fått nog och tvingas sätta ner foten!

Det jag pratar om är inlägget igår där min ”kära” kollega Spel-Malmer gick ut och proklamerade sin förkärlek till sci-fi. Jag har sedan dess mått riktigt dåligt efter att det visat sig att jag ha samröre med någon som innehar dessa förvridna åsikter men ok, jag har låtit standarden sjunka sen jag började på bloggen att jag försökte låta det bero. Knappast kunde det bli värre tänkte jag för mig själv, bättre att låtsas som ingenting.

Jag hade fel.

I dag tog en av våra mer frekventa och omtyckta besökare här på bloggen bladet från munnen och skrev om sin avsky mot sci-fi (bra där!) men till min fasa kontrade han istället med att fantasy skulle vara tha shizzle!!?! (w00t!!??)

Så inte nog med att bloggen jag skriver för har personer med felaktiga åsikter utan den besöks också av folk med minst lika gravt förvriden verklighetsuppfattning. Jag kan bara uttrycka mig på följande sätt. Ni har FEL, FEL, FEL!

Alla vet att både sci-fi och Fantasy är fulkultur! Det är nuet och vår samtid som är intressant. Realistisk anknytning till vår värld idag, vår riktiga historia och realistiska förväntningar om vår närmsta framtid. Ingen förutom de där glasögonprydda nördarna som både Spel-Malmer och Holmberg målar upp som de stora bovarna bakom varandras genrer är de som faktiskt spelar och läser Sci-Fi eller fantasy. Vi andra som faktiskt lever här och nu och inte i en påhittad tomtar och troll värld eller i en evigt stor rymd utan innehåll vill faktiskt ha något med lite verklighetsförankring att ta tag i.

Jag skulle kunna fortsätta att enkelt riva sönder dessa vilsna pojkarnas argument men det känns faktiskt inte som om det skulle vara värdigt mig. De får helt enkelt ha sina låtsas världar för sig själva och jag lämnar er med följande tänkvärda lista av saker som skulle vara svåra att uppleva i en fantasy eller sci-fi värld.

Biljakter: Här i vår värld finns det något så häftigt som bilar, som håller sig på marken. De håller inte på och larvar sig med att flyga runt eller inte existera som i fantasyvärldar utan här och nu finns de och är helt åsm!

Droger: Ja jag gillar droger, det ska vara fullt med sådant i de spel jag spelar. Jag menar inte den förskönande bilden av droger som de sci-fi spel som faktiskt mot all förmodan har med dem målar upp. Nej det ska vara gängkrig, ond bråd död i kampen över gathörn. Ja allt hemskt du kan tänka dig. Fantasy har på sin höjd något så enkelt som någon alkoholist på den lokala baren, det är knappt värt att nämna.

Känslor: Att hantera känslor i fantasy brukar oftast bara bli löjligt, det blir överdrivet präktigt och slår hela tiden över till det ostiga. Att göra detsamma i sci-fi brukar bli minst lika hemskt och lägg sedan på hela världens symfoniorkestrar som bara måste in och beskriva hur hemskt det som just nu hänt är så förstår ni att ingen av genrerna klarar av detta speciellt bra. Samtidigt så klarar nutidsskildringar oftast detta helt utmärkt. Tänk Heavy Rain (Jason, Jaaaason, Jaaaaaaaason) och du förstår genast hur pass mycket bättre nutiden är för att skapa riktiga känslor som vi kan tänkas gråta till.

Hantera behov: Det finns inget som nutiden gör bättre än att skildra mänskliga behov. Ta The Sims som det allra bästa av exempel på detta. Att få laga mat, gå på toaletten eller bara umgås med sina grannar. Det mina vänner gör verkligheten bra mycket bättre! För vem vet hur de går på toaletten i framtiden och hur kul är det att höra dumma orcher socialisera egentligen? Nej tänkte väl det!

Köra över folk på trottoarer: Något som är extremt viktigt för mig i alla spel är möjligheten att köra över folk på trottoarer. Detta kan omöjligt göras i fantasyspel av självklara anledningar och även i sci-fi blir det omöjligt då farkosterna nu inte ens är i närheten av fotgängarna! Hur man kan designa en framtid utan möjlighet till lite äkta blodbad á la GTA är för mig en gåta.

Känslan att döda någon med vapen som finns: Ja men visst, lasersvärd är roligt och de låter ju rätt sött när de svängs fram och tillbaka i luften. Svärd och spikklubbor ser ju häftiga ut och låter härligt när de träffar skallen på en av alla dessa påhittade drakar. Fast inget går upp emot känslan av att döda någon med ett vapen som faktiskt existerar i vår nutid. Tänk dig att dra upp två Uzi 9mm och bara kuta ut på slagfältet i Call of Duty. Nej känslan av att döda med ett vapen som faktiskt finns är oöverträffad.

Ni som har debatterat om framtid eller fantasy har varit att föredra, nu är ni upplysta. Inget överträffar verkligheten. Punkt slut.

Kommentarer

 1. Frances skriver:

  Det värsta av allt är att Jocke är helt seriös…
  Frances bloggade nyligen: Sökte jobb på Spelkriget

 2. Spel-Malmer skriver:

  Men varför har du en historisk bild? #fail

 3. Familjenspel skriver:

  @Spel-Malmer: historia är ok, det speglar ju vår dåtid. En verklighet.

 4. mattias skriver:

  Oh no you didn’t? :)

  Fast ack så fel. Man skulle kunnat tro du spolat ner din fantasi på toaletten. Biljakter, allvarligt!? Allt det där du droppade kan man med lite kreativitet göra så mycket roligare och mer gripande i en fantasy eller sci-fi värld. Verkligheten suger!
  mattias bloggade nyligen: We’re Back!

 5. Frances skriver:

  Fredrik! Sluta haka upp dig på bilden… Jag förstår varför Holmberg valde bildbevis för du fattar inte annars eller?

  Gogogogo, jag vill se blooood och hjärnsubstans.
  *poppar popcorn*

 6. Spel-Malmer skriver:

  En mobil jätteminigun under am. inbördeskriget känns mer som en gammal sci-fi. Långt ifrån verkligheten. Och dina exempel är som mattias säger tragiska. Speciellt då flera av dem går utmärkt att göra bra (och har gjorts bra) i både SF och F. Vad har liksom stråkar med kontexten att göra?

  Ditt gamla favoritspel, Enslaved, som du hyllar för sina känslor är ju rätt mkt scifi. Och Heavenly sword är fantasy.

 7. Familjenspel skriver:

  @Spel-Malmer: Bilden är en lek bara för att göra dig mer fokuserad på den än på det hemska jag skriver i texten.

  Vad det gäller Enslaved så säger jag aldrig att jag inte kan spela spel som är scifi eller fantasy. Bara att jag föredrar verkligheten.

 8. Denkert skriver:

  Extreeeemt osexigt och avtändande inlägg, Jocke.

  Nu måste jag duscha!

 9. Ercarret skriver:

  Inga biljakter i fantasy? Pyttsan! Jag säger bara: droskjakter!
  Ercarret bloggade nyligen: Det subtila hoppet framåt

 10. Familjenspel skriver:

  @Denkert: Du såg inte ironin i det hela alls, eller?

 11. Spel-Malmer skriver:

  Ja skyll dina misstag på att det är en lek. Gör det.

  Och du säger inte att du föredrar verkligheten. Du säger rätt tydligt att du inte vill ha med låtsasvärldar att göra.

  Sen bygger hela din text på en stor tänkemässig miss (VILKEN CHOCK!). Du tror att när vi diskuterar SF vs F så betyder det att vi förkastar realism och nutid. Att tro det är idioti – vilket iofs inte gör någon förvånad, givet författaren. Att diskutera vilket som är godast av choklad och hallon betyder inte att man automatiskt tycker mjölk är vidrigt.

  Sen om det inte passar så finns det säkert andra bloggar du kan skriva på.

 12. Spel-Malmer skriver:

  Jocke, jag tror Denkert syftar på ditt bildval och röriga användning av fet stil och kursiv text med fragmentariskt språk. Oerhört osexigt.

 13. Familjenspel skriver:

  @Spel-Malmer: Givetvis tror jag inte att ni avskyr nutiden, det skulle vara ett hemskt antagande av mig. Däremot har ni båda visat vad ni föredrar och jag gör detsamma.

  Jag behöver inte andra bloggar, jag är stor nog själv!

  Sedan vad det gäller själva inlägget så förstår jag att en bakåtsträvare som du inte förstår dig på detta nya moderna bild och textspråk som jag försökt mig på. Inspirerad av Kissie och hon är ju stor…

 14. Spel-Malmer skriver:

  Stor nog själv. Jo jag tackar jag. Jag kanske skulle gå tillbaka till att blogga själv. Du klarar ju dig så bra utan mig. Kizzie-stilen känns som den passar dig. Ni är ju rätt så lika rent utseendemässigt också.

 15. Familjenspel skriver:

  @Spel-Malmer: Ja manboobs trumfar fejkboobs alla dagar i veckan.

 16. V o i dToucher skriver:

  The bearded man was practically gnashing his teeth, smiling ferociously. ”I have seen snow and I have been hungry, and I have seen nothing in my travels that is as bad as not living. I propose a toast, Mr. Todd.”
  They both raised their glasses. ”To travel,” one said.
  ”To life,” said the other.
  (Från ”Survivor’s Ball”)

 17. Familjenspel skriver:

  @Void: Jag fattar inte riktigt men det är ett fint citat i alla fall :)

 18. Denkert skriver:

  Äckligt, säger jag!
  Denkert bloggade nyligen: Årets Cunt – ställningen lyder:

 19. Familjenspel skriver:

  @Denkert: Ok! Men i morgon lovar jag dig ett vackert och fluffigt inlägg med guldram runt! LOVAR!

 20. Denkert skriver:

  Nej, it’s too late………

 21. Familjenspel skriver:

  @Denkert: Kommer du någonsin att förlåta mig?

 22. Annika skriver:

  Bloggnamnet – Spelkriget – gör verkligen skäl för sitt namn.

 23. Familjenspel skriver:

  Den stora frågan är när Frances faktiskt ska våga stå för att hon varit med och skrivit…

 24. V o i dToucher skriver:

  Men nu när vi har så roligt på bloggen kanske vi kan ta upp också andra saker också – ni vet allt det där paranormala och freaky – vampyrer som jobbar som detektiver, store clerks reaping souls för Djävulen, reportrar som reser tillbaka i tiden för att få i ordning på sina historier, cheerleaders som går igenom elden och folk som pratar med döda människor, ibland väldigt snacksaliga… Jag menar, hur troligt är det? Hur många vampyrer har ni druckit en latte med? Hur många cheerleaders känner ni?

 25. Familjenspel skriver:

  @Void: Som jag säger, det enda vettiga är verkligheten. Resten kan man strunta i! ;)

 26. V o i dToucher skriver:

  Familjenspel: Ja, verkligheten är den del som vägrar försvinna när jag inte längre tror på den. Det är därför människan uppfunnit sånt som spel och litteratur och det speciella, mentala tillstånd som kallas conscious dispension of disbelief. Det är ju det tillståndet som gör att vi kan njuta av (dvs låta oss skrämmas av) en skräckis fast vi vet att det inte är verkligt. Men vad händer när detta tillstånd bryter samman? När varken Fantasy, Sci-fi, vampyrer eller cheerleaders blir verkliga, vad gör man då?

 27. normalniklas skriver:

  det jag regerar mest på är att Jocke slutar texten med Punkt slut men ändå svarar på alla kommentarer =)
  normalniklas bloggade nyligen: Och vi hade alla rätt…

 28. Ercarret skriver:

  Jag tror att Jocke egentligen, utan att riktigt våga säga det, efterfrågar diskbänksrealism i spel. Både i bildlig och bokstavlig bemärkelse. Jag tror han skulle hamna i extas om han i sex timmar fick skura skitiga kastruller och smutsiga tallrikar. Och kanske rensa avlopp.
  Ercarret bloggade nyligen: Det subtila hoppet framåt

 29. Familjenspel skriver:

  @Normalniklas: Det man bör reagera på är ju varför folk kommenterar när jag så tydligt har sagt allt som behöver sägas :D

  @Ercarret: Det hade varit fantastiskt om jag fått möjlighet att göra lite riktigt manliga saker i spel. Bygga en vedbod. Byta däck på en bil osv. Det hade varit något att jubla över för mig som annars bara sitter på en kontorsstol hela dagarna. Det är faktiskt jäkligt mesigt att springa runt med en laserpicka som låter *piiooong*.

 30. Holmberg skriver:

  Det här var det pinsammaste som postats på den här bloggen hittills tror jag. (men tack för presentationen av mig :)

  Jag kan allvarligt talat inte lista ut om du försöker argumentera för eller emot ”verkligheten” med din lista där…

  ”…något så häftigt som bilar”
  Jotack.. du menar dom där som man ska skrapa rutorna på de närmaste 5-6 månaderna? Eller dom där som man måste jaga däck till 2ggr om året och som på egen hand gör det största hålet (efter boende o mat) i ekonomin… jotack. Skithäftiga.
  O när det gäller att det inte finns ”biljakter” i Sci-Fi eller Fantasy visar du bara vilken kulturbarbar du är. Eller minns du inte Podracet i Star Wars I (Skitfilm, jag vet.. Sci-Fi osv…) eller den underbara vagnjakten efter värdshusscenen i Willow?

  Hantera behov? Allvarligt.. vem behöver spel för att uppleva det? Jag lagar mat och går på toa på riktigt. Det räcker. Pröva själv någon gång, vet jag..

  Gängkrig över droger känns lite fattigt när man kan ha raskrig mellan orcher, alver, dvärgar och goblins över någon mystisk relik som man kan styra världen med.. det du! eller om jag ska våga mig på och hjälpa Spel-Malmer ett ögonblick så får jag be dig smaka på termen, Interplanetary War, eller be dig förklara på vilket sätt kamp om gathörn är tuffare än kamp om hela planeter?

  Känslan av att använda vapen som finns på riktigt var ju det roligaste argumentet i listan. Speciellt med tanke på att tanken på 2 Uzis i händerna på dig är lika sannolik som att Spel-Malmer ska få latja med dödsstjärnan. Här hemma i radhuset finns dock både spikklubbor, svärd, dolkar och Pilbågar.

  Nej du.. verkligheten får man nog av de där andra timmarna om dagen. När man kliver in i spelens värld så är det för att få uppleva en värld som inte Bengt Magnusson precis berättat om på 18-nyheterna.
  Holmberg bloggade nyligen: Till försvar för Fantasy

 31. Familjenspel skriver:

  @Holmberg: Haha härligt att du tyckte det. Verkligheten är inget man behöver argumentera för eller emot med argument som att det finns en diamant planet eller stora svärd. Verkligheten är bara hemskt hemskt verklig.

  Tänkte ett tag på om jag skulle argumentera emot alla dina andra saker där om dödsstjärnor och liknande men sen kom jag på att de var på låtsas så det var ingen idé.

 32. Holmberg skriver:

  @Familjenspel: Haha ändå argumenterar du för verkligheten med massa argument som inte är ett smack verkliga för dig, förutom kanske hantera behov. (Hade du haft känslor hade du ju älskat fantasy).

  Men din ovilja att argumentera är lätt att genomskåda som en oförmåga. Inte konstigt.. verkligheten är ofta svårmotiverad.
  Holmberg bloggade nyligen: Till försvar för Fantasy

 33. Familjenspel skriver:

  @Holmberg: Nu ska jag förklara för dig var jag kommer ifrån.

  Biljakter: just nu äger jag ingen bil men när jag hade det körde jag ikapp med alla (De visste inte om det bara)

  Droger: Visserligen använder jag inte starkare droger än vin, men vad det gäller gängkrig och droger så bor jag i Alby. Räcker att säga det.

  Känslor: Ja jag har dem.

  Behov: Japp har dem också.

  Köra över folk: Reptilhjärnan vill göra det men den socialanormen anser att det inte är tillåtet, därför undviker jag.

  Skjuta med riktiga vapen: Kan jag göra på skjutbana, dock inte på folk. Men möjligheten finns och det är den jag flaggar för.

  Hur många drakar har du dödat i verkligheten? Hur många dödsstjärnor har Spel-Malmer avfyrat? ;)

 34. Oskar Källner skriver:

  :-)
  Jag skrattar gott.
  Och tar en kaka till.
  Puss på er allesammans.
  :-)
  Oskar Källner bloggade nyligen: Filmen från SF-bokhandelns postapokalypskväll

 35. Spel-Malmer skriver:

  Det är ju hela grejen. Vill jag ta droger eller köra som en galning blir det bättre effekt om jag gör det i verkligheten. Om jag vill rädda galaxen och samtidigt bli vän med en utomjording så är det bara i spelens värld det är möjligt. Därmed tar jag hellre eskapism i spelen och verkligheten i verkligheten. Scifi är även rent visuellt mer intressant i min mening.

 36. Samson skriver:

  Jag förstår inte poängen med det här inlägget. Är det en medveten naiv ton för att understryka en luddig poänglös ironi eller är det på allvar men skrivet av en mental dvärg eller är det något annat jag inte förstår?

 37. Familjenspel skriver:

  @Samson: Du behöver inte förstå för att vara otrevlig, det är något som nu är fastslaget i alla fall.

  Det fanns tydligen människor som förstod och tyckte det var skoj. Det är ibland vad bloggande kan vara, underhållande. Sen att du inte finner det så är helt ok.
  Familjenspel bloggade nyligen: Sci-fi och fantasy är skräp!

 38. Samson skriver:

  Jag förstår bara inte vad inlägget säger. Är det ironiskt? skämtar du eller är du allvarlig?
  Samson bloggade nyligen: God of War Collection: Vol. 2

 39. normalniklas skriver:

  samson, kan ju ha att göra med dina formuleringar ”skrivet av en mental dvärg”

 40. Familjenspel skriver:

  @Samson: Det jag gjorde var att skoja med Spel-Malmers och Holmbergs texter. Drog det ett par varv för långt och i slutändan landar det väl på att jag tycker att det inte spelar någon roll vad man gillar. Det var meningen som något skoj och roligt inget mer.
  Familjenspel bloggade nyligen: Sci-fi och fantasy är skräp!

 41. Samson skriver:

  @Normalniklas: Om texten vore skriven på allvar (vilket Jocke förklarat för mig via twitter att den inte är) är min åsikt att personen måste vara en mental dvärg. Nu var ju tack och lov så inte fallet. Den mentala dvärgen var istället jag som missade vad som var kul med texten.
  Samson bloggade nyligen: God of War Collection: Vol. 2

 42. V o i dToucher skriver:

  Om texten inte är skriven på allvar, är den då verklig? Samson har ju en poäng – hur ska vi förhålla oss till vad som kommer från denna blog? Ska vi som vill(e) följa spelbloggen se inläggen som något som författarna/redaktörerna står för, eller ska vi se det som pure irony, en konflikt inom bloggen och bara gå vidare? FINNS det något eller är alla vilse i pannkakan? Går nu vidare, ska climba the two peaks of Kilimanjaro, sänder en dialog från outerspace:

  Evil Guest Immortal: I have you now, MacLeod! clang clang
  Duncan MacLeod: I admit it. You’re better than I am. clang clang
  Evil Guest Immortal: Then why are you smiling? clang clang
  Duncan MacLeod: Because I know something you don’t know… …I am the star of this show! clang, slash, whap, thud, cool FX

  (Highlander: TV serien, i princip the general plot synopsis)

 43. Spel-Malmer skriver:

  VoidToucher, du är så härligt random. Love it! <3

  När det gäller innehållet så kan jag säga att jag står för min åsikt om scifi kontra fantasy, medan tonen och argumentationen är väldigt mycket glimt i ögat. Man kan ju inte vara döallvarlig jämt, som jag så ofta är. Ibland måste man lätta upp stämingen. Men nästa vecka lovar jag att jag blir jätteseriös i mitt inlägg. :)
  Spel-Malmer bloggade nyligen: Varför riddarborg, när rymden finns?

 44. Familjenspel skriver:

  @Void: Säger som Malmer. Vi är till 99% alvarliga. Att detta var skrivet med ganska stor dos av ironi tycktes för egen del vara självklart. Imorgon skriver jag igen och då superseriöst som det oftast brukar vara :) hoppas du kikar in då!
  Familjenspel bloggade nyligen: Sci-fi och fantasy är skräp!

 45. Samson skriver:

  Såhär med en natts sömn i ryggen har jag fått fundera lite mer på saken.

  Jag missförstod texten. jag fick intrycket av att Jocke förlöjligade och negerade hela diskussionen. Metoden att göra det var dessutom att fegt ”gömma” sig bakom ironi. Jag fick för mig att Jocke drog sig med översittarattityd mot oss som faktiskt tar diskussionen på allvar. Jag kände mig förlöjligad och det gjorde mig väldigt irriterad. Därför tog jag i mer än nödvändigt när jag skulle fråga Jocke om han var allvarlig eller skämtade.

  Förlåt Jocke för att jag var elak. Jag trodde du hade andra avsikter med texten än vad du nu förklarat för mig att du hade.
  Samson bloggade nyligen: Vi är överallt!

 46. Frances skriver:

  Samson, allt var mitt fel och Jocke fick ta skiten.

  Jag tycker att både Fredriks och Mattias inlägg står sig bra för sig själva och är intressanta och roliga. Att vi vinklade in ett annat synsätt med massor av ironi behöver ju inte betyda att den andra diskussionen måste ta slut. Detta inlägg är väl ganska övertydligt ironiskt och inte meningen att förlöjliga någon (förutom mig och Jocke då kanske)?

  Kramkalas?
  Frances bloggade nyligen: Sökte jobb på Spelkriget

 47. Familjenspel skriver:

  @Samson: Tack det uppskattas. Precis som Frances säger var målet inte att förlöjliga utan att på ett humoristiskt sätt ge debatten fokus då både Malmers och Holmbergs texter är riktigt bra. Jag står för det som är skrivet och hoppas att de flesta kan uppskatta och förstå det ironiska.

  @Frances: Även om du triggade och peppade var det ju jag som skrev, så helt ok att jag får ta skiten ;) *krrraaaam*

 48. @tantdeluxe skriver:

  Underhållande när känslorna svallar :)

 49. Saga skriver:

  HAHAHAHAHAHAHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ROLIGT!

Skriv en kommentar

Visa min senaste bloggpost