Något form av monster
19

Något form av monster

Goichi Suda

Shinji Mikami

Akira Yamaoka

Dessa tre herrar har varit med och skapat action-skräck spelet Shadows of the Damned. Namn som ska få mig som spelare att kissa på mig, tydligen. Personligen så rycker jag på axlarna åt det hela. Spel är färskvara och visserligen har dessa tre en hel rad med succéer under sina bälten, men nu är nu och även om bra folk är viktigt är det inget som ger en given succé.

Action-skräck, you’ve got to be kidding me!

För det första låt oss få det överstökat, det är väldigt lite som är skräck med Shadow of the Damned, om man inte tycker det är hemskt med mängder av vulgära skämt oftast syftande på manliga könsorgan eller manlig kärlek. Ja det är en salig snoppa.

Om man bortser från den banala handlingen som går ut på att pojke med fånigt namn (Garcia ”Fucking” Hotspurs”) gillar flicka, flicka blir bortrövad av ond varelse så börjar inte Shadow of the Damned allt för dåligt. Spelets inledande banor och bossar, med en bajsande demonhäst som ljuspunkt, är faktiskt över förväntan och mina förhoppningar ökar. Kan detta verkligen vara årets överraskning jag sitter och spelar. Jag ger spelet en ordentlig chans, försöker att skratta åt de dåliga skämten och bara älska grabbigheten som erbjuds.

Spelmekaniskt finns det heller inget att klaga på, kameran sitter som en smäck i sann Resident Evil 4 anda precis lagom långt ifrån axeln. Ja de tre herrarna försöker verkligen ge mig alla de bästa förutsättningarna för att njuta av deras samarbete.

Är det verkligen sant, Shadows of the Damned är årets bästa spel?

Det är efter de inledande fyra, fem timmarna spelets brister börjar bli jobbigt uppenbara. För även om det började bra så inser man nu att variationen uteblivit och att omgivningar och fiender upprepas. Då och då introducerar man pliktskyldigt nya fiender men istället för att vara utmanande för spelaren lämnar de bara en känsla av att vara där för att irritera och göra spelet längre än det faktiskt hade behövt att vara. Att gång på gång få möta fiender som kräver i stort sett hela ditt förråd av ammunition samtidigt som de egentligen inte är speciellt svåra får mig konstant att sucka och bara vilja vidare. Inte ens introduktionen av det snyggt designade tvådimensionella banorna kan rädda den här grabbfesten från att urarta. Alkoholen har tagit slut, den exotiska dansösen har gått hem och erektionen har lagt sig. Det slakar helt enkelt rejält.

Pliktskyldigt har skaparna även slängt in ett par pussel för att göra det hela lite mer varierat men dessa är dels alldeles för enkla och dels bryter flödet i spelet på ett sätt jag inte uppskattar. Att sedan Garcia ”Fucking” Hotspurs inte känns som den klyftigaste killen på planeten gör pusslen mest till komiska, malplacerade inslag. Garcia bör hålla sig till det han gillar bäst, snoppar.

När jag väl är framme vid målet, den stora antagonisten så har jag genomlidit en ickeexisterande variation, bossfigher vars längd överskrider rimligheten och irriterande mängder pubishårsbeklädda grindar. Låter det som en mysig röra? Ja designmässigt finns det, tro det eller ej, mycket gott att hämta i Shadows of the Damned. Det är inte i designen som spelet faller, det är i utförandet. De tre herrarna lyckas inte utföra något stordåd tillsammans. Inte heller är det dåligt, men hårdlanserat med stora namn lämnar det mig med höga förväntningar som inte infrias.

Jag hade hellre sett att spelet kortats ner, varit lite hårdare, läskigare och skitigare. Det vi får är tre egon som för att kunna komma överens har slängt in allt.

Vänta! *Insikt*

Plötsligt inser jag att jag här sitter med en låt av Metallica, fast i spelform.  Det är inte nödvändigtvis dåligt, bara förbaskat tjatigt att spela i längden.

För dig som. Tycker du att kontrollen är bland det viktigaste i ett spel, då är detta något för dig. Här finns även ett helt okej actionspel gömt under drivor av dåliga skämt och referenser till det manliga könet. Kort och gott gillar du snopp gillar du Shadows of the Damned.

Inte för dig som. Har du som jag oerhört svårt för bossfighter som drar ut å det längsta? Tycker att pubishår faktiskt är ganska så äckligt och vill ha mer ut av ett spel än ett par skratt som fastnar i halsen? Ja då är inte Shadows of the Damned för dig!

Kommentarer

 1. Lania skriver:

  Innan jag börjar hylla din text vill jag poängtera några småsaker, om det är ok för dig. :)
  Uteblivit (sökte på Google för säkerhets skull ;) )
  Du kan ta bort det extra t:et som smugit sig in i ”De tre herrarna lyckats inte utföra”
  ”gömt under driver” – bättre med substantivet drivor istället för verbet driver, även om det är så det låter i talspråk.

  Så, nu när jag gjort dig sjukt irriterad på mig så ska jag försöka vinna tillbaka dig igen. :)

  Du har lyckats med att skriva en riktigt underhållande text. Jag kunde omöjligen sluta läsa efter en mening som avslutas med den cockrena (!) ”en salig snoppa”. :D Tack för den!

  ”Alkoholen har tagit slut, den exotiska dansösen har gått hem och erektionen har lagt sig. Det slakar helt enkelt rejält.”
  Den meningen tar priset, det är underbart hur du väver ihop lite av spelets ”handling” med en sån här målande bild. I love it. :)

  Tack för en välskriven, rolig och smart recension!
  Lania bloggade nyligen: Veckans speltriss [v. 29]: Händer

 2. Familjenspel skriver:

  Lania: Tack för att du påpekar de fel som smugit sig in trots att jag och Fredrik har läst texten både en och tre gånger :) Ibland blir man bara blind för sina fel.

  Sen suger jag åt mig av dina varma ord som en svamp! Dom värmer och ger mig ett fånigt leende som jag kan leva på resten av dagen! Tack!

 3. Johannes skriver:

  Inledningsvis skriver du ”Namn som ska få mig som spelare att kissa på mig, tydligen. Personligen så rycker jag på axlarna åt det hela.” vilket känns väldigt motstridigt mot vad du skriver i slutet: ”…men hårdlanserat med stora namn lämnar det mig med höga förväntningar som inte infrias.”

  Ryckte du på axlarna eller hade du höga förväntningar?

  Jämförelsen med Metallica förstår jag inte alls, vad menar du egentligen?

 4. Familjenspel skriver:

  Johannes: Det jag menar är att de stora namnen är där för att få mig som spelare att förstå att detta måste bli bra. Det är själva hårdlanseringen av dem som personer som jag rycker på axlarna åt. Ändå så dras man ju med och får upp förhoppningarna när man vet vilka spel dom skapat och det är dessa förväntningar som inte uppfylls.

  Så svaret blir att jag rycker på axlarna åt själva lanseringen med dem som frontfigurer, vet stora massan verkligen vilka de är? Jag som vet det får ändå vissa förhoppningar.

  Det jag menar med Metallica är precis det jag skriver, deras låtar är alltid en aning för långa för att Lars ska få sitt trumsolo, Kirk sitt gitarrsolo och James sin vision. De precis som spelet skulle må bra av att kortas ner och tightas till.

 5. Kul och välskriven recension. Gillar’t. Att jag inte helt håller med överallt är väl en annan femma.

  Spelet marknadsfördes (väl) aldrig med namnet Massimo Guarini – han är i spelsammanhang relativt anonym (om man bortser från ett par år på Ubisoft med stora titlar som ”Rayman” under bältet). Du kanske tänkte på Akira Yamaoka som ligger bakom musiken?

  Jag är medveten om spelets brister, du tar upp ungefär samma brister som jag ogillade – i synnerhet sista bossfighten. Vad i helvete, liksom. För min del står det mesta och faller med stämningen, den vulgära humorn och galenskapen Suda 51 injicerat i spelet. Som en självutnämnd Suda-fanboy är det svårt för mig att inte falla handlöst för det, särskilt då det faktiskt även är ett spelbart spel på det stora hela, till skillnad från hans tidigare verk.
  Fredrik / explewd bloggade nyligen: Alice: Madness Returns

 6. Familjenspel skriver:

  Fredrik: Ja det är sant, fel gubbe som står i inledningen, jag fixar *skäms* Får skylla på att jag kollade spelets Wikipedia och tog namnen som stod som producenter. Dålig faktakoll helt enkelt :( Det trots att vi är en blogg som tar oss tid. Var är världen på väg!

 7. normalniklas skriver:

  En bra text som vanligt och den här gången håller jag med dig i mycket också! Bra jobbat!
  normalniklas bloggade nyligen: Ett farväl

 8. Johannes skriver:

  @Familjenspel Jag tror iofs inte att den stora massan ens vet om att spelet blir hårdlanserat med dessa namn. Det är förmodligen bara inbitna gejmernördar som tänker på sånt.

  Angående Metallia så tycker jag personligen att referensen blir konstig. Att jämföra en subjetiv åsikt med en annan. Din åsikt borde jämföras med något som de flesta kan relatera till. Jag upplever exempelvis inte att Metallicas låtar är för långa. Jag förstår _nu_ vad du menar men det är inte direkt självklart om man inte delar din åsikt angående Metallicas musik :)

  En bättre jämförelse hade exempelvis kanske varit… ”det är som att bli tvingad att äta två pizzor efter varandra trots att man redan var mätt efter första”. Det är någonting som alla kan eller borde kunna relatera till. ”Ugh, en pizza till och jag är redan sjukt mätt”.

 9. Familjenspel skriver:

  Johannes: Du har såklart rätt, det blir lite otydligt då man inte vet vad jag tycker. Bra poäng som jag ska ta till mig.

 10. Ina skriver:

  Vet inte om jag gillar när man slänger ihop egna ord som i ”salig snoppa” men jag älskar saker som ”Alkoholen har tagit slut, den exotiska dansösen har gått hem och erektionen har lagt sig. Det slakar helt enkelt rejält.”
  Fint! :D

  Eftersom jag aldrig varit ett fan av Mikamis spelmekanik är jag inte så peppad som jag hade kunnat vara… men Yamaokas ljud/musik och Suda51s galenskaper gör att jag är ruskigt sugen i alla fall.
  Hoppas jag gillar det mer än du gjorde :)
  Jag menar, jag gillar ju kuk iaf. :D
  Ina bloggade nyligen: Tävlingsvinnaren!

 11. EKKen skriver:

  Håller men Ina ovan om att jag gillar din mening ”Alkoholen har tagit slut…”.

  ”Action-skräck you’ve got to be kidding me”!

  Bara nyfiken, vem har sagt något om att det skulle vara skräck inblandat? Om man tittar på baksidan av spelfodralet så står det ju ”A psychologial action thriller”. De utlovar ju faktiskt ingen ”horror”.
  EKKen bloggade nyligen: Videoblogg: Sommarplågan 2011!

 12. Familjenspel skriver:

  EKKen: EA har själva spelet under Action och Horror kategorierna när man kollat deras hemsida. De beskriver även spelet med texten:

  ”Shadows of the Damned combines visceral action with dark, grotesque horror to create a mind-shattering adventure that has to been seen to be believed.”

  Därför gjorde jag antagandet att det enligt dem ska vara ett Action-Horror spel.

 13. EKKen skriver:

  @familjenspel Aaa! Ok! Då förstår jag var du fick det ifrån :D Missvisande av dom att skriva den beskrivningen tycker jag!
  EKKen bloggade nyligen: Videoblogg: Sommarplågan 2011!

 14. Familjenspel skriver:

  Ja det är rätt många sidor, bl.a. Wikipedia men även amerikanska spelsidor har jag sett benämna det likadant, tyckte det var konstigt för det är som sagt inte är speciellt läskigt ;)

  Någon thriller är det ju inte heller ;) mer ett action-humor spel :)

 15. Spelkatten skriver:

  Bra skrivet!

  Men att spela skulle må bra av att kortas ner lite vet jag inte, då skulle det väl inte bli något kvar? Är det inte bara 5-6 timmars speltid som det är nu?

 16. Familjenspel skriver:

  Spelkatten: Det klockade in på ca 9h för min del. Så det är inte så kort som du säger. En eller två timmar hade man kunnat skala av tycker jag för att tighta ihop det hela.

 17. Spelkatten skriver:

  Minns kanske fel men jag tror inte jag hade så många timmar. Håller med om att det var lite enformigt men det var något jag tyckte man märkte så fort man startade att så här kommer det nog fortsätta, så jag hade inte så höga förväntningar på den biten vilket gjorde att jag nog blev positivt överraskad över hur kul själva gameplayet var.
  Spelkatten bloggade nyligen: Mitt eget Mortal Kombat

 18. Robert skriver:

  Förbannat välskriven recension. Skriver inte ofta kommentarer på just recensioner, men denna text var en fröjd för ögonen. Bra jobbat!
  Robert bloggade nyligen: Jag är ingen kvinna!

 19. Holmberg skriver:

  Riktigt kul och välskriven text… men… ”spel är färskvara” kan jag ju inte hålla med om.
  Holmberg bloggade nyligen: Jag började med Den Sista Önskan…

Skriv en kommentar

Visa min senaste bloggpost