A Game of Thrones – HBO
12

A Game of Thrones – HBO

HBO har skapat en ny fantastisk TV-serie i HD baserad på Boken A Game of Thrones av George R.R. Martin. En bok jag precis läst och dessutom recenserat här på spelkriget tidigare. Att gå från text (i mitt fall ljud) till HD var fantastiskt då de lagt ner mycket på att visa upp intressanta, vidunderliga och svindlande miljöer. Bildspråket är genomarbetat och mycket av dramaturgin ligger i färg och ljussättningarna. Så fort de byter scen och plats så känns det att detta är en helt annan världsdel. Mitt sinne aktiveras och jag fryser, svettas, känner kryddor eller smuts i lukten och jag kan urskilja om det är fuktigt eller torrt i luften.

Kings Landing

Jag blev mycket nöjd med valet av skådespelare och än så länge har jag inte reagerat på att någon varit svag i sitt agerande. Barnskådisarna imponerade på mig, de är perfekt castade till utseendet och karaktärspersonligheterna och deras agerande känns inte krysat utan verkligen äkta. Jag är glad att Peter Dinklage fick rollen som Tyrion Lannister då Tyrion är min favorit i boken och jag tycker Peter är en duktig skådespelare.

Peter Dinklage som Tyrion Lannister

TV-serien är filmad i norra Irland och skådespelarna är främst Britter och Irländare. Den är skapad, producerad och skriven av David Benioff och D. B. Weiss. I rollerna som de incestuösa tvillingarna (där den ena är drottningen) Cersei Lannister och Ser Jaime Lannister ser vi Lena Headey och Nikolaj Coster-Waldau. De äkta makarna till vår stora Dire Wolf-familj Catelyn och Ned Stark är spelade av Michelle Fairley och Sean Bean. Som syskonen med silverhår Viserys och Daenerys Targaryen ser vi Harry Lloyd och den nya stjärnan Emilia Clarke.

Catelyn och Ned Stark spelade av Michelle Fairley och Sean Bean

När det gäller att överföra boken till TV-serie så har jag inget att klaga på efter ett avsnitt, det kändes smidigt och HBO har varit boken trogen. Det ska ju alltid kompromissas någonstans och eftersom jag precis läst klart första boken och har den är färsk i minnet så var jag rädd för att det skulle bli en hel del konflikter, men det blev över min förväntan. Troligen är det just det faktum att jag lyssnat på boken och på så sätt redan fått den utagerad för mig med någon annans röst som gör bildformatet mindre främmande. Hela första säsongen ska avverka den första boken i George R.R. Martins serie a Song of Ice and Fire. Första avsnittet sägs följa fram till sidan 85 i boken.

Viserys och Daenerys Targaryen spelade av Harry Lloyd och Emilia Clarke

Jag har nog de högsta förväntningarna på någon serie någonsin efter endast ett avsnitt. Inte bara för att budgeten har varit enorm utan även hur väl boken verkar ha blivit överförd till TV-serie och hur väl berättelsen faktiskt fungerar i det nya mediet. Bara introt gav mig rysningar där man glider fram över kartan och ser världen, samma värld som jag har njutit av och verkligen kunnat ”känna” när jag läste boken. Även musiken gör att jag får pirr i magen redan nu. Se och lyssna!

För er som inte läst böckerna har jag förstått att det är ett rasande tempo och svårt att hänga med i vilka alla är och vilka relationer de har med (mot) varandra. Det kan vara en idé att bita ihop och bara köpa förvirringen i två, tre avsnitt för HBO har säkert planerat att få in allt så fort som möjligt i början. Jag kan förresten tipsa om att ni som inte känner till denna värld kan få lite mer bakgrundsinfo genom de supersnygga kartorna på deras hemsida. I Sverige kan vi se den på onsdag den 4:e maj kl 20.00 i  CANAL+ Series. En TV-serie som man måste ge chansen, det kommer bli bra. Jag är hypad! Winter is coming…

Kommentarer

 1. eclectrocute skriver:

  Efter ett avsnitt känns det redan som den bästa tv-serien sen Rome.
  eclectrocute bloggade nyligen: Thomas Leer – All About You

 2. Familjenspel skriver:

  Går den att hitta lagligt någonstans i Europa på Bluray eller är det för tidigt?

 3. Spel-Malmer skriver:

  Undrar samma som Familjenspel. Kom igen nu TV-makare. Jag har pengar jag vill kasta på er, sluta tramsa nu och släpp allt samtidigt i europa som USA.

 4. Frances skriver:

  Men grabbar läser ni inte hela inlägget? Kommer ju på onsdag i CANAL +.

 5. Familjenspel skriver:

  Canal+ Vem fan har det? ^^

 6. Spel-Malmer skriver:

  Precis! Jag vill kunna köpa det jag vill ha. I fulversion kommer det fristående. Varför kan man inte få göra rätt för sig och få det bekväma med att kunna välja det man vill ha?

 7. Familjenspel skriver:

  Ett abonemang på Canal+ kostar säkert, 200kr/mån. För 2400kr per år köper jag hellre det jag vill ha online och laddar hem lagligt.. Om nu sådant skulle finnas..
  Familjenspel bloggade nyligen: Veckans speltriss v 18

 8. Eftersom man inte ska tanka hem sånt här olagligt så vill jag inte tipsa om att det finns avsnitt uppe på www. tankaner. com och liknande sajter… men gör det för guds skull inte

  CENSUR
  niklas (megastorm) bloggade nyligen: Vill koppla upp min Xbox 360

 9. Familjenspel skriver:

  Frances you evil

 10. men vad fan, censurerar ni att jag säger att man inte ska tanka hem saker olagligt fast man kan? ;)
  niklas (megastorm) bloggade nyligen: Här finns det blogghjälp

 11. Frances skriver:

  Det är för att vi älskar dig och inte vill att du ska bli pirat. För DU skulle ju ALDRIG göra något sådant? Inte vi heller!

  Det finns inga pirater här – move along – nothing to see here. ^^

Skriv en kommentar

Visa min senaste bloggpost