Att se i tre dimensioner
5

Att se i tre dimensioner

Igår den 25:e mars 2011 var den äntligen här, maskinen jag förhandsbokat sen 11/6 2010 har varit efterlängtad. Visserligen har jag tvekat i omgångar, många har varit negativa till 3D effekten och rapporter om att många blivit yra och åksjuka har gjort mig nervös om mitt val var rätt. Att sedan releasen inte bjöd på någon av Nintendos riktigt stora titlar gjorde det hela lite tristare.

25:e mars alltså, jag stegar in på Webhallen och köper min blåa 3DS och Super Street Fighter IV 3D Edition, 3000kr fattigare stegar jag ut. Detta är första konsolen jag äger från dag ett, någonsin, det känns lite häftigt, jag känner mig speciell.

3D effekten

Det som är hela grejen är ju 3D effekten så hur är den då? I början känns det hela väldigt ovant, mina ögon tvingas anpassa mig och yrseln kommer över mig, jag blir nervös, kommer jag nu sitta här med en maskin som jag inte kan använda den funktion jag köpte den för? Min nervositet är obefogad, det gäller bara att hitta en nivå på 3D:n som passar mig, i början kör jag på en ganska låg inställning men ju mer jag spelar och ögonen vänjer sig så kommer jag på mig själv att dra upp reglaget, det är bara så förbaskat häftigt med djupkänslan.

Det negativa kan sägas vara att utrymmet för att få 3D är väldigt liten, flyttar man huvudet 2-3 centimeter åt något håll faller effekten och man får något som mer liknar ett suddigt dubbelseende, personligen har jag inga problem att hitta rätt läge när jag ska börja spela det och även på en skumpande buss eller knökfullt pendeltåg har jag några som helst problem att behålla effekten.

Konsolen

Det som slog mig när jag tog upp 3DS:en var att den är otroligt lik sin föregångare, det som skiljer är främst att den har två kameror på locket, att hörlursuttaget sitter mitt på framsidan (så idiotiskt) och att man av någon outgrundlig anledning flyttat pekpennan till baksidan av maskinen. På DS:en var det så enkelt att ta ut och stoppa tillbaka pennan med ena handen, nu behöver jag flytta på hela konsolen för att få ut den, tappa 3D effekten och böka. Det har slutat med att jag sitter och trycker med händerna vilket inte riktigt är idéen.

Sammanfattning

Efter ett dygn med min underbara blåa 3DS så kan jag bara säga WOW. Effekten är mycket större än vad jag någonsin kunde ha trott och tillför verkligen mycket för spelupplevelsen. Visserligen kände jag igår en större trötthet i ögonen än normalt men det kan också ha att göra med trötthet efter jobbet så jag vill inte tillskriva den maskinen efter bara ett dygn. Någon form av yrsel eller illamående har varken jag eller Saga upplevt efter ett antal timmar framför skärmen.

Det som säkert avskräcker från ett köp just nu kan vara att lanseringsuppställningen inte är den starkaste men kortfattat kan jag säga att Super Street Fighter IV är riktigt, riktigt bra! Både offline och online, en recension på det kommer såklart här på sidan så fort jag hinner med.

Kommentarer

 1. Peter skriver:

  Jag har också spelat en hel del 3DS nu och märker inte heller av någon yrsel eller huvudvärk.
  Oftast funkar det bra att hitta ”the sweet spot” så att inte 3D-effkekten tappas.

  Vad är det som är så idiotiskt med hörlursuttaget på mitten?
  Jagt tycker bara det är bra att ha det där så att det inte är ivägen för händerna.

  Och stylusplaceringen håller jag med om. Den är svår att få ut om man behöver den snabbt.

 2. Ina skriver:

  Blir rätt avundsjuk av att läsa sånt här. Borde sluta läsa om hur fantastiskt det är med 3D… ARGH.

  Att dina ögon var tröttare är nog väldigt troligt 3Dns fel, men det är precis som med allt annat… ögonen kommer vänja sig vid det :)

 3. smoothe skriver:

  Testade en 3ds i förrgår och den var makalöst fascinerande, men håller mig nog till ps3 och pc ett tag till iallafall.

 4. Scroll skriver:

  Åh… ta med den till jobbet så får jag känna på den någon lunch nu i veckan? :-D

  Förresten så köpte jag vår Wii på releasedagen och det var mäktigt. Tror jag köpte varenda extrapryl som man kunde köpa till den då också. Slutade med att vi bowlade hela julen istället för att spela Zelda. ;-)

 5. familjenspel skriver:

  Scroll: Den kommer vara med varje dag!

  Peter: Jag tycker bara uttaget är i vägen men det kanske bara är jag som är skum ;) Sen ser det fult ut ;)

Skriv en kommentar

Visa min senaste bloggpost