”I wanna be a macho man”
8

”I wanna be a macho man”

Jag spelade aldrig fotboll som barn. Jag har heller inget bollsinne. Alls. Jag är totalt ointresserad av sport, som verkligen var det som alla grabbar skulle hålla på med när jag gick i lågstadiet (nuförtiden är det säkert något annat). För detta blev jag såklart retad, likt alla som inte helt passar in på något plan. Jag blev en ”tönt”. Sen med att jag senare fick tandställning, började gilla datorer och även har ett lätt talfel blev det knappast bättre.

I dagarna har jag spelat massa Bulletstorm, ett spel som verkligen gottar sig i begreppet over-the-top-action. Det tar snoppskämt och gör det till en konstform och låter en i varje ”skillshot” finna någon form av lämplig sexuell antydning. Med sin stora självmedvetenhet lyckas dock spelet på något mystiskt sätt komma undan med det hela och istället komma ut på andra sidan som relativt lyckad och avslappnad humor. Jag är överraskande positiv till min spelupplevelse.

Men så finns där den sura eftersmaken.

Genom hela spelet drivs det med den traditionella mansrollen som macho och förbrukningsbar kanonmat. Var gång någon av männen i spelet visar någon form av svaghet så förlöjligas de. Detta är självklart menat som en parodi på just den starka machomannen. Det är också för det mesta skön underhållning och det görs ofta på ett lyckat och fyndigt sätt. Bulletstorm har fler lager än det får credit för.

Men någonstans i mig så känns det lite jobbigt också. Eftersom jag i egenskap av ”tönt-stämplad” inte kunnat identifierat mig med dessa roller så blir förlöjligandet av deras svagheter kritik av egenskaper som jag identifierat mig med hela livet. Det som är deras svagheter är ju varje gång de på något sätt liknas vid mig. Han som inte är stark. Han som inte är macho. Tönten. Det är inte menat så, men det känns lite ändå.

Spelet har även en stor idealisering av den vulgära machorollen. När jag förväntas tycka allt som sker är WOAH! AWESOME! så sitter jag där, likt en Stig-Helmer, och skrattar med men känner också ett obehag på insidan. För där hyllas allt som jag inte kunde identifiera mig med. Känns nästan som att det förväntas av mig att sitta i vit wife-beater, ta fram ölen, klia mig i skrevet och garva med som den värsta white trash. Det är inte utan att jag känner mig som jag är tillbaka på skolgården. Där det var de grova översittarna som anmärkte på varje svaghet som var vinnarna och jag, som bara lätt annorlunda, blev lite utav en förlorare.

Sen skall det sägas att för det mesta så gillar jag verkligen Bulletstorm. Jag har en gnutta kvar av spelet att spela, men så fort det är klart kommer en recension. Men jag kan säga redan nu att det finns väldigt mycket att gilla i Bulletstorm, och då inte bara gameplay och grafik. Även parodiserandet av machomannen känns för det mesta helt på pricken på ett sätt som Duke Nukem bara kan drömma om.

Det är bara när TV:n försiktigt blinkar no signal, hörlurarna är avtagna och lampan är släkt som jag i vardagsrummets tysta mörker slås av den för mig så emotionellt laddade tanken:

Jag kan inte spela fotboll.

Kommentarer

 1. Familjenspel skriver:

  Älskar hur du skriver! Härligt också när det blir lite personligt, även om det säkert inte var så skoj alltid när du var yngre.

  Har svårt med matchohumorn i Bulletstorm likt dig, men undrar också varför vissa spel klarar sig helt utan kritik, medan andra tas på väldigt stort allvar. Att Mafia II tas på allvar förstår jag, det ville själva att man skulle ta dom på allvar.

  Men när Bulletstorm helt undgår kritik, medan tex God of War 3 släpas i tjära och fjädrar förstår jag inte riktigt…

 2. Jesper aka @hadirajan skriver:

  Väldigt bra inlägg måste jag säga..
  Har funderat på det här med att man använder nedverderande ton till tjejer(och andra för den delen) på nätet och de andra genus disskussionerna som pågått till sistånde och slagits av häpnad att detta spelet slipper helt undan samt att man hyllar det.

  För precis som du skriver så är detta fel och driver egentligen med fel saker..
  Enda anledningen de kommer undan med det är för att de överdriver det till det extrema… och det är väl ok för de som kan hantera det, men vad händer med de där 14-åriga Brittiska tonåringarna som alltid dyker upp i disskussionerna.. hur hanterar de ett spel som detta? Hur kommer de att påverka dem?

  Även om det är kul en stund så känns det klart som att det blir osmakligt efter en längre dos, och jag är rädd att flertalet kommer att ha svårt att se ironin som utvecklarna försöker förmedla..

 3. [...] också Xboxflickan – Bulletstorm mer än bara snoppskämt Spel-Malmer – ”I wanna be a macho man” EmmyZ – Så lågt att det blir [...]

 4. bonnie (@druttila) skriver:

  Sjukt bra text, såå fint skrivet!
  Känner igen känslan även om det för mig som tjej varit tvärt om, varit lite för ”macho”..

 5. Spel-Malmer skriver:

  Jocke: Tycker ändå tonen i GoW3 är råare och grövre och mycket mer sexistisk.

  Jesper: Ja de 14-åriga brittiska tonåringarna kommer inte fatta alls och kommer bli ännu värre.

  Bonnie: Tack! Det värmer. Verkligen.

 6. Ina skriver:

  Instämmer i hyllningskören. Men det är ju inget nytt att du skriver fantastiska texter <3

 7. Oskar Källner skriver:

  Ja, tack för en väldigt bra text. Som vanligt. :-)

  Jag tror inte att det blir ett köp för mig. Har alldeles för många bra spel kvar att spela för att investera i ett pubertalt FPS. Om det släppts när jag var i tonåren finns en stor chans att jag hade älskat det. Men jag känner allt mer hur jag växt ifrån den sortens humor. Finner den bara tröttsam. Jag vet inte om det är jag som blivit gammal och tråkig, eller kanske gammal och mogen. Det får någon annan bedöma.

  Men Bulletstorm locker mig inte det minsta.

 8. Spel-Malmer skriver:

  Tack Ina. Jag blev lite mer personlig den här gången också. Vet att du efterlyst det. Kul att du gillade det. Skall dock jobba lite på att få ner meningslängden och få texterna lite mer komprimerade och kärnfulla. Dock utan att konsolfördumma dem ;) .

  Oskar: Jag skall skriva en recension imorgon hade jag tänkt. Det är ett riktigt bra spel med många gånger klockren ickepubertal humor. Är själv lite chockad över det faktiskt…

Skriv en kommentar

Visa min senaste bloggpost