Förbjudna nätter
6

Förbjudna nätter

Om man får för sig att tänka tillbaka på sin barndom, ja du vet den där som i mitt fall inföll för nästan 20 år sedan, ja vad hittar man där? Jo en längtan som jag tror de flesta har när dom är små, en längtan efter att bli större, snabbt.

När man var ung ville man alltid göra dom saker man inte fick, smälla smällare, cykla utan hjälm men helst av allt ville jag spela dom där spelen jag inte fick för mina föräldrar, dom med pixliga monster, häftiga vapen och ja dom där små fyrkanterna vi kallade blod.

Som tur var fick många av mina kompisar köpa dessa spelen och på det sättet fick jag min nyfikenhet stillad genom långa övernattningar som alltid slutade väldigt lite sömn och väldigt mycket häftiga spel!

Det ska dock sägas att många spel utgav sig för att vara actionspäckade och fyllda med allt det där man eftersökte men sedan satt man besviken sent på natten och insåg att visst det var ett roligt spel, men inte det där farliga och lite spännande spelet som det utgav sig för att vara. Det var just det, det fanns helt enkelt inte något sätt att veta för små knoddar som oss, det man hade att gå på var hur spelet såg ut, allt som verkade tufft ja det hyrde man i hopp om att få spela något som var förbjudet.

Sen dess har mycket hänt i spelvärlden, spelen har snabbt blivit väldigt realistiska rent grafiskt och sen 1998 har vi något som kallas PEGI märkning, en märkning som ger föräldrar en god inblick i vilka spel som är till för just sitt barn, det finns så mycket gott att säga om PEGI märkningen och helst av allt skulle jag vilja att det inte bara blev en rekommendation utan ett krav för butikerna.

Det är till viss del med sorg i mitt hjärta som jag skriver raderna ovan, för jag vet att om detta blir realitet så tar man bort underbara nätter likt de jag hade när jag var yngre för en mängd barn och ungdomar. Utvecklingen av spelen från min barndom till idag, både rent grafiskt och storymässigt har tagit ett nödvändigt offer. Ack du oskyldiga barndom kom tillbaka!

Inga nätter med detta för dem under 18?

 

Kommentarer

 1. Spel-Malmer skriver:

  Bra skrivet. Skulle vara intressant att höra vad du tror ett sådan förbud skulle få för konsekvenser i verkligheten.

  När det gäller Call of Duty så tycker jag verkligen att man inte ens skall andas åt det hållet om man är under 15. Vid gymnasieålder tycker jag dock man bör vara mogen nog att kunna spela det.

 2. familjenspel skriver:

  Malmer: Om ett sådant förbud skulle införas så tror jag det likt alkoholen skulle ge en stor mängd ”utköp” av spel för att komma runt förbudet. Det skulle säkert finnas en mängd med föräldrar som skulle köpa ut till sina ungdomar men då skulle det iaf vara ett aktivt beslut av dessa att låta sina ungdomar spela dessa spel än idag när det är lätt att köpa dem för vem som helst. Dock har jag hört att fler spelbutiker håller hårdare på PEGI numera vilket jag uppskattar.

 3. NuYu skriver:

  Jag blir alltid lika glad när en butik frågar om legitimation när någon vill köpa ett 18-årsspel. Inte för att jag känner att personen måste vara över 18 för att spela det (men sen finns det förstås undantag) men det är helt rätt, och föräldern ska hålla någorlunda koll på vad det egentligen är för något spelen visar.

  Det förvånar mig därför att min sjuåriga kusin tillåts spela Black Ops, så länge det inte är mot zombies. Zombies må förvisso vara läskigare, vilket lär vara föräldrarnas resonemang, men de är redan döda. Är det inte värre att döda levande människor? Är det inte värre att vara en del av ett krig där det enda som betyder något är hur många soldater du skjuter ihjäl? För mig känns det snarare som det är den delen av spelet personen bör nått gymnasieålder för att spela.

 4. Familjenspel skriver:

  NuYu: Det är glädjande att många butiker väljer ålder före lätt vinst, skönt att höra!

  När det gäller resonemanget kring din kusin förstår jag inte hur föräldrarna där tänker. Våld mot faktiska människor är i min värld alltid värre än något fiktivt som barn kan förstå inte är på riktigt. Sen tycker jag inte att någon sjuåring skall spela någon del av BlackOps…

 5. Spel-Malmer skriver:

  Black Ops känns ibland tveksamt för mig också, rent våldmässigt. Kan bli ganska rått ibland. Så gymnasieålder tycker jag ändå krävs för Blops.

 6. familjenspel skriver:

  Malmer: BlackOps var väldigt osmakligt på sina ställen, en osmaklighet som jag gärna hade varit utan i spelet och som jag inte tror hade gjort det sämre..

Skriv en kommentar

Visa min senaste bloggpost