Mass-a spekulationer
6

Mass-a spekulationer

Det började som en skakning på nedre däck…

…eller snarare att Mass Effect och Dragon Age-utvecklaren Bioware igår teasade att vi skulle hålla ögonen öppna på ett dagens teasningar av teasers som kommer visas upp på Video Game Awards (VGA) den 11 december (12:e svensk tid). Som ni hör är det på klassisk internethypesnivå här med teasningar av teasningar inför en teasertrailer. Men det gäller att vara ute i god tid.

Så kom då själva pre-teasern idag och bestod av ett kort filmklipp med bland annat några snabba bilder från en framtidssoldat med sniperrifle i en lite skitigare stil än vi är vana vid från Bioware som troligtvis var från en film renderad av numera legendariska Blur Studios. Spekulationerna satte igång om detta skulle vara en ny serie eller om det helt enkelt ”bara” är Mass Effect 3. Många började spekulera i att det kanske blir en militärshooter. Som ett slags svar på Call of Duty helt enkelt.

Mitt uppe i all spekulation hände dock något. Bioware la upp en så kallad QR-kod på sitt twitterkonto. Snabb som jag är tog jag fram min mobil och körde den genom min barcode scanner. Koden som kom ut var:

001101010011010100101110001110000011010000110101

Med hjälp av lite twittervänner satte vi igång att bräcka koden. Naturligtvis körde vi koden genom en binär till ascii-konverterade och fick då ut texten ”55.845″, vilket efter googlande visade sig vara atommassan för järn (Fe).

Det första man tänkte var då alltså att spelet på något sätt har med järn att göra, men efter lite mer spekulerande så dök naturligtvis tanken om att man helt enkelt kan läsa det som: ”Mass eff-e”, eller kort och gott bara se det som att det var en referens till ”Mass”, som såklart är kortnamnet på Mass Effect. En titel som Bioware själva ofta använder när de pratar om spelen. Att det rörde sig om ett spel i Mass Effect-universat stod då ganska klart.

Men så var det tyst en stund tills dess att bioware la upp ännu en QR-kod. Den här översattes i ascii-konverteraren till ”-128.5°F” (eller ungefär -89°C). Den fick oss att fundera lite mer, men ännu en gång kom google till hjälp och det visade sig här att det rörde sig om den kallast uppmätta temperaturen på jorden.

Förutom att det var väldigt roligt att vara med ”när det hände” så lämnar det oss med en rad ledtrådar, och nu kan de riktiga spekulationerna sätta igång. En detalj som styrkte att spelet har med Mass Effect-universat att göra är det faktum att det vapen som snipern håller i är extremt likt ett som idag finns i Mass Effect, något som såklart internet kom på och dök upp i kommentarstrådarna på de större bloggsiterna, eftersom såklart fler än vi satt och klurade på problemen.

Sånär som på en tillsats på pipan i den nedre bilden är det ett exakt likadant vapen på teaserbilden som i Mass Effect 2.

Det jag tänkte först är att antingen rör det sig om en spin-off i Mass Effect-universat som åtminstone till viss del utspelar sig på jorden, en hittills osedd plats i spelen, eller att Mass Effect 3 kommer göra detsamma. En spinoff utvecklad av en av Biowares understudios, under överseende av de högsta hönsen i huvudstudion, vore riktigt trevliga nyheter. Att kunna fortsätta besöka den världen även efter att trilogin är avslutad låter som något riktigt trevligt.

Men så postade någon på biowares facebooksida en länk till en Mass Effect-wiki där planeten Aequitas har följande beskrivning:

Home to the famous Iron Canyons, Aequitas has reddish iron oxide dust (hematite) covering much of its surface and significant blue cobalt deposits that freckle the terrain. Turian explorers have discovered hot springs in the polar ice caps, heated by magma in the planet’s crust. In a strange combination of science and hucksterism a small facility exports water from these springs, which is bottled and sold as having medicinal properties. The funds are then used to maintain a research station, which has discovered some fossil evidence that Aequitas once harbored microscopic life, based on deoxyribonucleic acids in these springs.

Så där finns en tydlig referens till järn, vilket i sig inte betyder något, men det som är intressant är också att planeten, enligt databasen, också har en yttemperatur på -89 grader Celsius, vilket också råkar vara den temperatur som angavs i den andra QR-koden. Planeten i sig har inte jättestor betydelse i spelen, men det finns ett sidouppdrag i Mass Effect 2 som tar en till planeten och där finner man en massa Husks, vilket pekar på inblandning av antingen Geth eller Reapers, samt längst inne i en gruva finns dataloggar som talar om en mystisk utomjordisk artefakt, som troligtvis är orsaken till att forskarteamet slutligen förvandlats till Mass Effects motsvarighet till robotzombies.

Så en tydlig Reaperkoppling finns, om man vill sätta någon vikt vid den spekulationen. Det talar såklart för att det handlar om Mass Effect 3 mer än en spin-off då trilogin är just historien om Shepard och Reapers. Vill man vara riktigt spekulativ kan man även titta på planetens namn, Aequitas. En snabb googling visar att det är den romerska gudinnan för rättvis handel och ärliga köpmän. Kan det vara så att nästa Mass Effect är en handelssimulator där man köper och säljer varor och framför allt snipergevär i galaxen. Mass Effect Tycoon! :)

Sannolikheten för det är såklart noll, men det visar också med all önskvärd tydlighet hur fel man kan gå med en nyfiken kombination av förväntan och spekulation. För tänker man ett steg längre så är det ganska troligt att i dagsläget finns ingen affärsmässig grund till att utannonsera något annat än just det faktiskt outannonserade men ändå förväntade Mass Effect 3. Dragon Age 2 kommer nu i mars och det är ganska troligt att Mass Effect 3 blir en titel som släpps hösten/vintern 2011 eller i första kvartalet 2012. Att sticka in spekulation och rykten kring en tredje titel där emellan stör marknadsföringen av Mass Effect 3 och även i viss mån stjäl det fokus från Dragon Age 2, vilket inte är särskilt smart.

Så det allra troligaste är att på morgonen den 12:e december när VGA går av stapeln är det en förrenderad teasertrailer för Mass Effect 3 vi kommer att få se. Ihopsnickrad av Blur Studios. Vad den sen innehåller blir intressant att se, för då kan vi äntligen börja spekulera inför Mass Effect 3!

Kommentarer

 1. Oskar Källner skriver:

  Intressanta spekulationer. :-)

  Personligen tycker jag det vore kul med ett spel kring ”First Contact War.”

  Lite som Halo:Reach, fast i Mass Effect universat. Och den här gången fixar de en lysande story också.

 2. Familjenspel skriver:

  Hoppas in i det sista på något nytt, vore kul. MEN det lutar väll åt något kring Mass Effect såklart.

 3. Spel-Malmer skriver:

  Ja det är ju troligtvis i Mass Effect universat, men en Halo/CoD fps-skjutare i Mass Effect-miljö vore onekligen trevligt.

 4. Zenitell skriver:

  Väl spekulerat.

  Och handelssimulator idén är nog inte alltför galen. Mass Effect har trots allt alltid haft med mineraler som ger pengar och exp. I tvåan så drog de det ännu längre och tvingade spelaren att aktivt söka efter mineraler.

  Det är nog en helt okej gissning att spelaren få handla med mineraler i tredje spelet. Det var trots allt rätt så tråkigt att scouta efter de i tvåan och knarkhandeln i China wars funkade utmärkt så kanske nåt liknande i ME3 då?

 5. Tommy Håkansson skriver:

  Älskar hur marknadsföring blivit mer och mer mystisk. :p

 6. oHcean skriver:

  Älskar att du faktiskt suttit med det här. Superkul läsning :P

Skriv en kommentar

Visa min senaste bloggpost