Låt ingen stjäla din spelupplevelse
15

Låt ingen stjäla din spelupplevelse

Det har varit en intressant dag idag. Själv har jag varit på reklamfilmsinspelning för öl, men har hunnit med mellan varven att kasta ett snabbt öga på twitter och nu på kvällen även kollat lite runt lite på spelbloggarna. Det som slår mig, speciellt i ljuset av mitt förra blogginlägg, är naturligtvis att vi alla har olika spelsmak och gillar olika saker. För mig är Prince of Persia en helt fantastisk spelupplevelse som nästan bara växer ju mer jag tänker på det. Andra avskyr spelet. Familjenspel skriver på sin blogg idag ett försvarstal för Heavy Rain och EmmyZ bloggar om överhypning och risken att vissa spel under eller övervärderas baserat på sin hype. Det fick mig att börja tänka (en onödig plåga – men låt gå).

Men spelar dessa betyg någon roll, egentligen? Som konsumetvägledning, javisst, men om du, likt familjenspel, verkligen tycker om ett spel, så är det ju din upplevelse av spelet. Man kan naturligtvis ha åsikter om din smak och vad vad du gör för anspråk kring ett spels förträfflighet eller uselhet, men i slutändan är det ju din upplevelse. Jag tyckte Alan Wake var bland det mest fantastiska jag spelat, medan andra inte tålde spelet. Jag vägrar låta dem stjäla min spelupplevelse. Det jag har upplevt har jag ju faktiskt upplevt. Det är den fulla sanningen. Allt annat är lögn. Någon annans upplevelse kanske inte är likadan, och det får stå för dem, men det förändrar inte vad jag kände när jag spelade ett spel.

Det du har upplevt som skimrande av guld med dubbla regnbågar och dansande enhörningar är just ditt fina minne att spara på. Sprid dock gärna kärleken, lyssna, reflektera och deltag i diskussionen om vad andra tycker, men i ditt hjärta, håll alltid den där enhörningen dansande. Låt ingen stjäla din spelupplevelse.

Kommentarer

 1. Alltid lika kloka ord från Herr Malmer – jag skrev ett inlägg som jag raskt tog bort för några dagar sedan då jag kände att det faktiskt gjorde precis det som du gjorde – jag nedvärderade andras åsikter om spel dem tyckte om – och det ville jag inte..

  bra skrivet återigen

 2. Jesper aka @hadirajan skriver:

  Smaken är som baken som en vis person någon gång sade…
  Tur att vi alla har olika smak annars hade det bara funnit spel i en viss genre och serie där ute :D

 3. Mattias skriver:

  Mycket, mycket kloka ord.

 4. Ludde Lundblad skriver:

  Du har gjort det igen <3 Toppbilden var fantastisk ;)

 5. Lunandrez skriver:

  Kloka ord. Inte bara för att vi verkar ha väldigt snarlik smak när det kommer till spel (gillade också Prince of Persia mer än de flesta, och Alan Wake är nog det bästa jag har spelat i år).

  Det är intressant just det där hur ett spel kan vara en fantastiskt spelupplevelse för någon, medan det inte är mer än ett mediokert eller på sin höjd helt okej spel för den andra. Darksiders t.ex. kom från ingenstans i början av året och tog mig med storm, satte ett starkt avtryck… medan det för andra inte var någonting särskilt.

  Vi får vara glada att det finns så skiljda tycken. Det är ju det som bidrar till den enorma mångfald av spel som det faktiskt finns i spelindustrin. Det finns alltid en spelupplevelse för någon att finna i något, stor som liten. Inte ska man bli berövad på den bara för att spelet inte anses som ett fantastiskt spel när man ser till vad den stora mängden tillsammans har att säga.

  Åter igen, väl talat.

 6. Oskar Källner skriver:

  Sant och klokt sagt.

  Och jag tror det är en god princip att hålla fast vid, inte bara vid spelupplevelser, utan genom livet som helhet. Det är ditt liv. Bara du kan leva det. Bara du kan uppleva det.

  Så lev det inte i fruktan för vad andra människor ska tycka och tänka. Ett liv levt i fruktan är ett halvt liv.

 7. Familjenspel skriver:

  Klokt sagt! Personligen får jag ofta känslan att jag vill att andra skall uppleva det jag har upplevt. Då är det lätt att springa iväg och tycka att andra har ”fel”. Men att tycka olika är jäkligt kul det med! Då får man chansen att diskutera!

 8. [...] också: Spel-Malmer: Låt ingen stjäla din spelupplevelse EmmyZ – Risk för [...]

 9. NuYu skriver:

  Väl talat. Som sagt är det bara bra att folk tycker olika, annars skulle ingen mångfald finnas. Sen får man givetvis ändra sig med tiden, men övertalas är inget man bör bli. Dela med sig däremot, det får bara upplevelser att växa.

 10. Spel-Malmer skriver:

  Tack för era fina och bra kommentarer. Vill bara understryka dock att allt jag skriver är bara en ursäkt för att få göra headerbilden. *ler lite klurigt*

 11. BitGarden skriver:

  [...] anledning av veckans blogginlägg om vikten av den egna upplevelsen och hur hypen kring ett spel kan påverka detta kände jag att ett behov av att fabulera lite kring [...]

 12. Elin (Ariez) skriver:

  Bra sagt! Det blir ju dock ett problem då det säkert finns många som påverkas av vad andra tycker. Det gäller att våga prova sig fram trots vad andra kanske säger, och att sedan bilda sig en egen uppfattning så klart.

 13. EmmyZ skriver:

  Som alla andra sagt, bra skrivet :-)

  Sen det där med betygen. Klart man kan skita i betygen. Jag tror inte att folk tycker mer eller mindre om ett spel beroende på vad det har fått för betyg. Däremot är det nog många som väger sina spelinköp efter vilka betyg spelen får, i alla fall om man inte har så mycket pengar och måste prioritera. Och då kan det ju bli missvisande om spelet fått ”fel” betyg :p

  Men självklart ska ingen få stjäla någon annans upplevelse. Jag erkände i Radiogamer att Fahrenheit nog är ett av de bästa spel jag någonsin spelat. Jag tror att långt ifrån alla håller med mig om det :p

 14. [...] Låt ingen stjäla din spelupplevelse (Spel-Malmer) ”Jag tyckte Alan Wake var bland det mest fantastiska jag spelat, medan andra inte tålde spelet. Jag vägrar låta dem stjäla min spelupplevelse. Det jag har upplevt har jag ju faktiskt upplevt. Det är den fulla sanningen. Allt annat är lögn.” [...]

 15. NuYu skriver:

  Det där med betyg är lite knivigt. Jag funderar ibland starkt på att ta bort dem och bara köra med text, men vet inte riktigt. Kanske värt att skriva ett inlägg om, även om den debatten inte känns speciellt fräsch direkt.

Skriv en kommentar

Visa min senaste bloggpost