Intressanta siffror om kvinnor i spelbranschen!
5

Intressanta siffror om kvinnor i spelbranschen!

The British Sociological Association har i dagarna synliggjort lite siffror om hur många kvinnor som finns inom den engelska spelindustrin och hur dom känner att det är att jobba med spel. Det är inte några roliga siffror för oss som hoppas på fler kvinnor inom branschen.

- Andelen kvinnor som jobbade med spel har minskat från 12% 2006, till 4% i år.

- 43% av de 450 kvinnorna anser att deras välmående har påverkats negativt på grund av det dom jobbar med.

- 32% hävdar att dom jobbar mer än 45 timmar/vecka, 22% att dom jobbar mellan 46-55 timmar och 10% jobbar mer än 55 timmar / vecka.

- 79% av kvinnorna hade inte barn, medan 69% var under 35år.

Undersökningen visar även att anledningen till att många kvinnor lämnar branschen är att man är missnöjd med arbetsmiljön. Även det faktum att man vill skaffa barn och känner att man inte kan det på grund av att arbetet inte möjliggör detta. Kvinnorna i undersökningen tycker att det är alldeles för dåliga möjligheter att göra karriär på lika villkor.

Att spelvärlden är mansdominerad visste vi kanske redan, och med tanke på denna informationen så kommer andelen kvinnor inte bli fler om inte spelutvecklarna skärper sig.

 

Kommentarer

 1. Speltanten skriver:

  Min systerdotter har jobbat ett par år i filmbranchen (både USA och EU) och vad jag förstår av henne så är det inte en trevlig arbetsmiljö där heller.

  Verkar som vissa ”brancher” har rätt extrema arbetsplatser där de styrande kan kräva rätt mycket för det kommer alltid en annan ”sucker” som snabbt kan fylla rollen som den ”utbrända” har haft.

 2. familjenspel skriver:

  Speltanten: Det troliga är att det är så många som vill jobba med spel/film att företagen kan göra på detta sättet. Dom vet att det står 1000 andra som vill ta platsen om någon inte orkar, precis som du säger.

  Tråkigt att kvinnor skall behöva välja bort karriär bara för att man kanske vill ha barn i vissa branscher.

 3. Martin Lindell skriver:

  Vi har nyligen släppt senaste Spelutvecklarindex som är en kartläggning av svenska studios sett till antal anställda, omsättning etc. Andelen kvinnor har de senaste åren legat kring 10% i Sverige.

  Eftersom fler kvinnor spelar så hade man hoppats på ett större intresse att även utveckla spel. Tyvärr är det väldigt få tjejer som söker till spelutbildningarna trots olika försök att nå ut i andra kanaler och inspirationskvällar. Det ser alltså tyvärr inte ut som siffran kommer förändrat nämnvärt de närmsta åren. Anse som bloggar på http://www.spelutbildningar.se har intervjuat flera tjejer på spelutbildningar runtom i landet.

 4. Speltanten skriver:

  Det gäller nog män med. Jag satte käppar i hjulet för min MANS karriär när vi skulle få barn (han jobbade på en galen webutvecklingsbyrå eller något åt det hållet). Skulle aldrig ha funkat att han jobbat de galna tiderna han var tvungen att hålla för att leverera omöjliga projekt.

  Som tur är så är de mer normala på hans nya jobb (som förresten ÄR spelbranchen), har man barn så funkar vissa saker helt enkelt inte då. Men det är ett rätt så ”proffsigt” och ett av de största i branchen så då kanske man kan vara lite mer normal och inse att man vinner om man behåller och utvecklar personalen istället för att bränna ut dem.

 5. familjenspel skriver:

  Martin: Först, skitkul att du hittat hit! Sedan tycker jag det känns trist med det du säger. Vore ju underbart om man kunde få in fler tjejer i branschen här i Sverige. Skall kolla in bloggen.

  Speltanten: Givetvis gäller det män, jag har en dröm om att utveckla spel, men att lägga 50-60h/veckan skulle jag aldrig kunna göra med två barn.

Skriv en kommentar

Visa min senaste bloggpost