En hype är oftast till ondo?
5

En hype är oftast till ondo?

I dag mer än någonsin i spelvärlden gäller det att synas, att visa upp sitt spel regelbundet så att det inte glöms bort i den massiva flod av spel som släpps varje månad. Därför börjar många storspel idag att bygga sina förväntningar tidigt.

Ta Halo Reach som exempel, spelet utannonserades redan i juni 2009, alltså för över ett år sedan. Det har sedan utgivandet kommit en strid ström av information, det har varit bilder, videofilmer, vi har fått lyssna på hur vapnen skall låta och inte minst nu på slutet alla promotion filmer. Nu är inte Halo serien en serie jag älskar förbehållslöst men för fansen gissar jag att all ny information tittas på, vrids och vänds för att veta så mycket som möjligt.

Är då inte risken stor att man bygger upp en hype som redan innan spelet är släppt når sin topp så att säga, att fansen tröttnar, att man om man ska hårddra det lite, får se för mycket och redan känner att man spelat spelet?

Jag gillar när man bygger upp förväntningarna inför ett spel, utan att visa för mycket av spelet i sig. Bilder går bra i vissa fall tycker jag men egentligen vill jag se så lite som möjligt utav spelen innan jag får mina händer på det, en svår avvägning såklart då man måste visa något för att få upp intresset. Alan Wake, för att ta ett exempel, gjorde det snyggt med sina tv-serie episoder som var med riktiga skådespelare, gärna mer av sådant!

Senast jag föll offer för en hype var, när Mafia II släpptes, på slutet kollade jag in all information man kunde få, och allt verkade ju upplagt för ett underbart spel, hur det gick ja det vet ni ju redan om ni läst min recension. Kanske mår spel bäst av att hållas tyst om in i det längsta? Ungefär som Nintendo gör med vissa av sina spel. Donkey Kong Country Returns och Kirby´s Epic Yarn för att ta några exempel, dessa spel fick man veta något om först för ett par månader sedan och de släpps iår, man slipper sitta och glo på bilder och filmer om och om igen och längta i flera år, det uppskattas verkligen!

 

Kommentarer

 1. Anorak skriver:

  Fast tror du verkligen du hade tyckt bättre om Mafia 2 om du inte läst så mycket om det? Jag menar, spelet hade ju varit detsamma. Visst – dina förväntningar hade varit ”lägre” (?) kanske. Men jag är oftast av den åsikten att ”hype” är en ganska enkel sak att ”skylla” på. För det gör ju inte det faktiskt spelet vare sig bättre eller sämre. Enbart ens egna förutfattade meningar.

 2. familjenspel skriver:

  Anorak: Jag tror ärligt att förväntningarna byggs upp av det material som skickas ut av spelutvecklarna och hur man själv tolkar det. Så ja jag tror att spelet hade kunnat kännas bättre om jag inte hoppats lika mycket som jag nu gjorde.

  Det jag menar är att det kan vara farligt att få upp folks förhoppningar för att sedan inte leverera.

 3. Conny skriver:

  Ja, givetvis finns det ett samband med att saker ser bra ut på bild och sedan hur man tolkar det. Men jag menar, det är ju mer ens egna reflektioner kring det som sedan ska tillfredställas och kanske inte så mycket i sig hur slutresultatet faktiskt är. Därför är det ju sällan spelskaparnas ”Fel” eftersom de givetvis vill att sakerna ska se bra ut på förhand. Något annat vore ju dumt. Om de sedan levererar eller inte blir ju en individuell åsikt. Jag hypade mig också ganska mycket kring just Mafia 2, men fick ungefär vad jag trodde, tyckte och tänkte. Man hoppas ju alltid på mer, speciellt då kanske på spel man följer slaviska fram till release, men det handlar ju i slutändan bara vad man själv tror, tycker och tänker om det.

 4. Ina (NG+) skriver:

  Jag har skrivit mycket om det här tidigare och håller helt med.
  Ett spel som hypades sönder TOTALT var ju Assassin’s Creed 1. Utvecklarna bredde på som faaan om hur bra spelet skulle bli, alla peppade på… och fick ett medelmåttigt spel som i allas ögon blev ett DÅLIGT spel pga peppen.

  Blir lite väl peppad på Bioshock Infinite exempelvis. Är ju ett bra tag kvar innan det släpps och jag kan ju helt tröttna på hela grejen innan spelet ens är klart… Grr.

  Pepp/Hype är bara AV ondo ;)

 5. Conny skriver:

  Fast hade verkligen AC blivit ett ”bättre” spel utan hypen. Det är lite min poäng. Jag tror faktiskt inte det. Jag tror man hade tyckt EXAKT likadant om spelet, fast utan hypen i bakhuvudet.

Skriv en kommentar

Visa min senaste bloggpost