Vad har Microsoft på lur?
17

Vad har Microsoft på lur?

Spelhösten är nu spikad och klar, och vi vet ganska väl vad som kommer en bra bit in på nästa år. Men som det ser ut just nu så har Microsoft nästan ingenting kommande utannonserat eller ens något som länge legat i pipelinen med okänd utgivningsdatum. Det enda vi vet om är Gears of War 3, och det är allt. Kingdoms (bilden ovan), som utannonserades nu på E3 med en trailer som inte sa något, kanske skulle kunna vara en kandidat för en 2011 års release, men det känns inte så troligt. I övrigt är Microsofts exklusiva 2011 helt tomt för dess kärnspelare, om man räknar bort Kinectspelen som främst riktar sig till en annan publik.

Jag gissar på att de håller på utannonseringarna för att kunna fokusera på Halo: Reach, Fable III och såklart Kinect. Men efter det? Det finns väl inte ens några rykten om att någon västerländsk tredjepart jobbar med ett större spel för Microsoft. Så den spontana känslan i magen är att Microsoft håller sina kort nära bröstet och vill inte avslöja någonting förens i sista stund. Så när får vi reda på vad de har på gång för 2011 för oss corespelare? De kan ju inte vänta för länge heller. Absolut senast kring Game Developer’s Conference framme i vår borde man ju hört något om vad som är på väg. Sony har ju redan nu utannonserat en rad titlar för 2011. Nu senast Resistance 3. För jag har svårt att tro att Microsoft inte har något storspel för 2011. Det känns helt enkelt väldigt osannolikt.

Är det värt att sätta sitt hopp till Tokyo Game Show nu i September? Kanske får vi höra något om det där stora japanska rollspelet som det ryktas om att FeelPlus utvecklar åt Microsoft? Det kan dock mycket väl vara nedlagt eftersom vi inte hört något om det på ett bra tag. Men det vore ju härligt med en uppföljare till Lost Odyssey.

Men vad finns det för andra exklusiva spelserier som Microsoft kan spinna vidare på, som inte nyss kommit ut med en titel? Står helt still hos mig, så kanske är det dags för helt nya titlar? Vad tror du?

Kommentarer

 1. Jonas Andreasson skriver:

  Det verkar som Microsoft satsar allt nu i höst med Kinect och alla de andra spelen du nämner. Gears Of War 3 verkar vara det enda att se fram emot 2011.

  Kanske får vi se en svacka på Xboxen i vår? Inte mig emot, då hinner man komma ikapp lite.

  Jag tror de kommer satsa enormt mycket på Kinecten till våren också, de verkar ju vilja dra till sig casual spelare från Nintendo, och Nintendo vill dra till sig hardcore spelare…

 2. Spel-Malmer skriver:

  Svacka tror jag nog inte det blir. Det kommer ju massor med tokheta tredjepartsspel som är multiplatform. Kanske det Microsoft litar på. Corespelarna har väl redan en 360 om de tänkte skaffa en.

 3. Ercarret skriver:

  Microsoft har ju fortfarande ett rykte kring sig om att vara den bästa plattformen för multiplayer, vilket jag tror att de lever rätt bra på när det kommer till multiplattformsspel.

  Men jag förstår det du säger. Jag har tänkt på precis samma sak den senaste tiden. Sony har ju inte bara en hel del starka kort själva, utan har ju även norpat åt sig en del tidigare MS-exklusiva titlar såsom Portal 2 och Mass Effect 2 (och 3, gissningsvis). Microsoft har en riktigt stark höst/vår – med Fable-, Halo- och Gears of War-spel – men efter det så känns det som att de inte har så många kort kvar i rockärmen.

  De har säkert några saker som de inte utannonserat ännu – de kommer inte att lämna 2011 helt utan exklusiva titlar – men de stora spelserierna är frånvarande. Å andra sidan är det kanske en bra sak, så att andra spel får lite tid i rampljuset i stället.

 4. Familjenspel skriver:

  Kommer inte ett nytt Forza med Kinect stöd?

 5. Ercarret skriver:

  Jo. Men meh. :P

 6. Jonas Andreasson skriver:

  Jag bara undrar, hur ska man kunna ha ett bilspel utan knappar? Hur bromsar man? Hur byter man vinkel? Hur växlar man?

 7. Spel-Malmer skriver:

  Med hjälp av handkontroll. Kinectstödet är additivt och något du kan helt utan handkontrol använda i casualläge. Annars är det typ för headtracking och dylikt.

 8. Familjenspel skriver:

  Dom har ju sagt att man skall kunna spela Forza helt med Kinext.. hur återstår att se… men jag gissar på ett casual läge där bilen auto gasar och bromsar…

 9. Spel-Malmer skriver:

  Precis vad jag lite diffust uttryckt menade.

  Sen för att ta diskussionen vidare så vill jag lyfta den sista delen av mitt inlägg. Finns det något IP som Microsoft kan jobba vidare på som inte nyss fått en uppföljare, likt Halo eller Crackdown.

  Det enda som dyker upp spontant är väl Perfect Dark. Finns det något annat som skulle lämpa sig?

 10. Anders skriver:

  Mass Effect 3 var det första jag kom att tänka på, men i och med att tvåan tar språnget till PS3 kan man nog utgå ifrån att trean gör det också. Samma sak gäller för Portal 2.

  Mjo, såvida Microsoft inte har ett par ess i rockärmen kan 2011 bli ett svagt år för Xbox 360. Förbehållet att Kinect inte blir en dundersuccé, alltså.

 11. Spel-Malmer skriver:

  Anders: Fast det brukar vi väl egentligen säga varje år, men så kommer det massa bra titlar ändå. Det som skiljer nu är att vi inte ens vet vad de kan tänkas ha på gång. Tidigare fanns ju alltid massa potentiella uppföljare.

  Ludde: Det vore underbart, men känns lite väl snabbt inpå för att de skall hinna göra något.

 12. Jonas Andreasson skriver:

  Forza, Gears, Mass Effect3, Kinectspel, Pefekt Dark, Dead Space 2…

  jag tror nog M$ kommer klara sig :) . Dock inga exklusiva titlar (gears), men ärligt talat tror jag inte att de behöver det, i alla fall inte i den utsträckningen som Nintendo och PS3 lever på sina exklusiva …

 13. Ludde Lundblad skriver:

  Men Malmer, jag tänker som så här, att eftersom det tog en evighet för Remedy att bli färdiga med det första spelet (vet att de började om från scratch, men ändå), tror jag att de nog även han börja fixa på uppföljaren

 14. Spel-Malmer skriver:

  Ja motorn är ju klar, men ett år är lite tight ändå. Är ju ett litet team. Därför AW tog sån tid. I faktiska mantimmar tog det inte mkt längre tid än något annat. De jobbar nog mer på DLC ett litet tag tror jag. Eller något annat.

 15. Ludde Lundblad skriver:

  Ja ja, förlåt! ;)

 16. Ercarret skriver:

  Eller så kommer det en Alan Wake 2 i vinter, och så är det bara en enda lång rush genom skogen och alla hemskheter. Han har en ficklampa och en halvladdad pistol. Spelet är 12 timmar långt.

Skriv en kommentar

Visa min senaste bloggpost