Mike Tysons Punch Out
5

Mike Tysons Punch Out

Det finns spel nu när man blivit stor som man spelar igenom älskar. Sen finns det spel som definierar en hel barndom. Detta är ett av dessa spelen för Familjenspel, nämligen Mike Tysons Punch Out till NES.

Spelet kom ut i Europa 1987, då var jag sju år gammal och jag har inget minne idag om när jag testade detta spel för första gången, det enda jag vet är att jag satt med det under en massa timmar i min barndom. Spelet var något magiskt och är än idag ett av dom spel jag tar fram regelbundet och spelar igenom. Efter Mike Tyson´s våldtäktsdom ändrades spelet till att ha Mr Dream som sista boss.

Enligt Nintendo hade inte våldtäktsdomen något med att man bytte ut Tyson utan att hans kontrakt helt enkelt hade gått ut, vad som är sant vet jag inte. Har hört från diverse spelmänniskor att det sistnämnda skall vara det rätta.

För den som inte vet vad Punch Out går ut på så är handlingen följande: vi får följa Little Mac och hans tränare Doc genom tre olika mästerskap av boxare, allt för att få den ultimata matchen mot ”Kid Dynamite” Tyson.

Så ett boxningsspel säger ni? Ett spel med 13 boss fighter säger jag. Alla med olika rörelsemönster som du måste lista ut för att besegra dom. Här finns det ett galleri av helt underbara karaktärer som:


Glas Joe
Är den sämsta boxaren och såklart den första man möter. Har otroliga 1-99 i matchstatistik och inte lär det bli bättre när Little Mac knockar honom.

 


Von Kaiser
Med 23-13 i statistik tror man kanske att denna tyska militärboxare skall ge en lite problem men frukta inte, det är också en väldigt lätt fight.

 


Piston Hondo

En av karaktärerna man möter två gånger i spelet, första gången som Minor Circuit mästare och andra gången är han rankad femma i världen. Han har oturen att alltid rycka med sina ögonbryn precis innan han ska slå vilket kanske inte är det bästa för en boxare. Fantastisk citat maskin med citat som ”I will give you a TKO from Tokyo” eller varför inte ”You should wear a helmet when you fight me!”


Don Flamenco

En spansk romantiker som möter dig med rosen i munnen. Första gången man möter honom är hans fight inte speciellt svår, andra gången är den satan så svår. Han blir helt random och har väldigt snabba attacker som gör att man skriker rakt ut i frustration. Håller man bara tungan rätt i mun och reaktionstiden på max skall man inte ha några problem att klara honom.


Bald Bull

Bald Bull möter man också två gånger, han ger än stora problem med sin specialare ”Bull charge” som är precis vad det låter som. Han backar och hoppar sedan fram för att slå ner dig på ett slag. Hans svaghet är dock magen, träffar man där så går han ner direkt. Gäller att ha timing med Bald Bull och har man det är han inte så svår. En boxare som kräver lite övning för att få till det.


Great Tiger

Han är verkligen inte en svår motståndare. Kan verka ganska så jobbig till att börja med men listar man bara ut hans specialare som består av magi så klarar man honom lätt. Håll koll på hans turban så vet du också när han skall slå.

 


King Hippo

Han slår hårt och han kan få ner dig snabbt om du inte passar dig. Har en svaghet som när du har listat ut den kommer göra honom till en av de enklare fighterna i spelet. Vad det är? Om inte Doc säger det, så tänker inte jag.


Mr Sandman

Den tredje svåraste boxaren i spelet. Han har en varierad kombination av slag och med sin super jabb combo så blir han en riktigt tuff match.

 


Soda Popinski

Min personliga favorit i spelet. En rysk boxare med svaghet för ”soda”, vilket man skall anta är Vodka. Är ganska så långsam i sina slag och markerar dom väldigt väl så han ska inte skapa några problem för dig.


Super Macho Man

Är den näst svåraste fighten i spelet. Han är en stereotyp av en muskelbyggare. Hans specialslag är ett grymt roterande slag som kommer i två olika kombinationer. En där han bara snurrar en gång, och en där han snurrar ett antal gånger. En träff av dessa och du är nedslagen.


Mike Tyson
Att komma hit kräver stor talang och mycket spelande, och väl hos Tyson kan man vara ute efter tre slag oavsett hur duktig du tycker du har varit. I stort sett lla slag resulterar i nedslagning så det gäller att ha blixtrande reflexer och en gnutta tur.

Skaffa det

Spelet är inte speciellt svårt att få tag på, på Tradera eller liknande sidor finns möjligheten att köpa det. Vill du ha ett komplett spel kostar det uppemot 4-600kr beroende på skick. Om man bara vill spela spelet och njuta kan en ensam kassett gå på 100-200kr.

En enda gång

Under alla mina genomspelningar av detta underbara spel har jag lyckats slå Tyson en endaste gång. Jag vann på poäng efter tre ronder och jag vet än idag inte hur detta gick till. Kanske är jag inte snabb nog för att vinna mot honom men en dag skall han ner igen.

Mike Tyson´s Punch Out, vi i Familjenspel älskar dig!

Kommentarer

 1. Micke skriver:

  Oj vilken nostalgitripp jag får när jag läser detta! Ett av spelen som definierade min relation till NES. Har du hunnit testa Wii-versionen?

 2. blutt skriver:

  Ett otroligt bra spel! Är precis lika roligt idag som de va när man spelade de för första gången på 80-talet! :)

 3. Familjenspel skriver:

  Ja visst är det! Ett av NES spelen vars spelmekanik inte åldrats en dag. Det visade om inte Punch Out till Wii. Underbart spel!

 4. Familjenspel skriver:

  Tja Micke! Jo jag har Wii versionen också. Det är i mångt och mycket samma spel med bättre grafik vilket iof inte är fy skam men NES versionen håller jag klart högre pga nostalgi ;) Rekomenderar varmt Wii versionen också!

 5. [...] Läs också Spel att älska del 1: Shadow of the Colossus Spel att älska del 2: Mike Tysons Punch Out [...]

Skriv en kommentar

Visa min senaste bloggpost