Shadow of the Colossus
7

Shadow of the Colossus

Vi tänkte skapa en bloggserie där vi i Familjenspel går igenom spel vi älskade att spela, oavsett om det var för flera år sedan eller om det var förra året, bra spel tål alltid att skrivas om igen och igen. Den första delen i bloggserien kommer handla om ett spel som man antingen hatar, eller som i mitt fall, älskar: Shadow of the Colossus.

Shadow of the Colossus (SotC) är en fristående uppföljare till spelet ICO och kom ut 2006 till Playstation 2 och är skapat av Sonys egna spelstudio Team ICO.

Till historien med SotC hör att jag ganska så ofta spelar en massa retrospel tillsammans med min bästa vän Magnus, han är ohjälpligt fast i NES eran och det går inte att få honom att spela några andra spel än Super Mario Bros, Metroid etc, därför var det en chansning när jag en dag föreslog att han och jag skulle ta oss ann ett spel som kretsade kring en pojke, Wander, som tillsammans med sin häst Agro ger sig ut i världen för att besegra 16 kolosser för att få tillbaka flickan Mono som är död.

Det fantastiska med spelet stavas: stämningen. Det är något mystiskt och ensamt med kolosserna, som för övrigt är spelets ända fiender. Dom känns på något sätt som känslolösa varelser. Varje strid i spelet är en bossfight och varje bossfight är ett pussel för att lista ut hur man skall besegra sina gigantiska fiender.

I början av spelet var vi väldigt fokuserade på att få ner kolosserna för att närma oss målet att få Mono tillbaka till livet, men ju längre vi spelade desto mer började vi båda framför TV:n känna för kolosserna, vad var det som gjorde att Mono hade mer rätt att leva än dessa magnifika varelser? Är det rätt att döda 16st för att rädda en?

Något som höjer stämningen ytterligare är den magnifika musiken som är komponerad av Kô Ôtani. Musiken är framför av en orkester och känns alltid rätt och höjer stämningen i spelet ett antal nivåer till. Kicka in här för att höra ett av alla mäktiga verk ur spelet.

Jag sa att det fanns folk som mer eller mindre hatar spelet, varför? De främsta anledningarna till detta stavas grafiska problem och kameran.

Den grafiska biten handlar mycket om bilduppdatering, där många tycker att spelet i vissa partier hackar sig fram. Jag kan själv inte säga att jag tyckte att detta var ett problem, är du inte överdrivet petig så är detta inte något du kommer bry dig om.

Kameran däremot är ganska så hemsk, det är svårt att få till dom rätta vinklarna och den vill gärna vara där du inte vill att den ska vara. Samtidigt tycker jag att detta var något man lärde sig och ju längre in i spelet man kom, ju mindre var problemet.

Mina slutord om detta fantastiska spel får bli följande; jag tycker ni oavsett vad ni hört skall försöka få tag i spelet och spela det, det är ett spel man verkligen bör ha spelat. Jag hoppas också på att Sony tar tag i och ger ut detta och även ICO som uppiffade HD utgåvor nu innan Team Icos tredje spel, The Last Guardian kommer ut.

Shadow of the Colossus, familjenspel älskar dig av hela sitt hjärta!

Kommentarer

 1. Peter skriver:

  Jag har inte spelat det här men alla säger att det är så bra så jag blir sugen. Men jag har ingen Ps2:a.

 2. familjenspel skriver:

  Peter: Har du ingen PS3:a med möjlighet att spela upp PS2 spel? Annars får du hålla tummarna för HD utgåva innan Last Guardian, tror faktiskt att det är en möjlighet…

 3. blutt skriver:

  Jag är en utav dem som inte spelat varken SotC eller ICO, men jag vet inte om jag vågar spela dom. Med tanke på spelens popularitet och dess superduper-positiva respons överallt är jag rädd att bli besviken tack vare hypen.

  Ska nog först spela The Last guardian, och gillar jag de så kanske man ska ta sig ann dessa!

 4. familjenspel skriver:

  Tycker helt klart att du ska våga spela SotC och ICO, personligen tycker jag att ICO är sämre.. men det är inte alla som tycker :D

 5. Tommy Håkansson skriver:

  Bra att du fick med lite kritik där ändå. ;) Det är en bra upplevelse, men inte så bra spel. En HD-version med bättre framrate hade verkligen gjort mig sugen. Det är ju ett av få tillfällen då det faktiskt är väldigt motiverat.

 6. [...] också Spel att älska del 1: Shadow of the Colossus Spel att älska del 2: Mike Tysons Punch [...]

Skriv en kommentar

Visa min senaste bloggpost