En romantisk berättelse om 1997
9

En romantisk berättelse om 1997

Det var en sensommar 1997, jag var en ung pojke på sjutton år som spenderade allt för mycket tid framför datorn enligt sina föräldrar. Spelet som alla längtade efter just då eller åtminstone i min värld var Blizzards Starcraft. Det såg underbart ut det lilla man hade sätt över sitt skakiga 33,6 modem som stod där i skogen utanför Strängnäs.

På den här tiden runt 1997 var Internet såklart något ganska nytt, och hemsidor var något som man knåpade på men som såklart inte var något att hänga i julgranen. Jag och min bästa vän Jimmy hade insett genom att läsa på diverse forum att Klaner skulle uppstå i Starcraft och som vanligt kunde jag inte göra något sådär ”lagom” utan satte upp som mål att vi skulle bli störst, inte bara i Sverige utan vi skulle bli störst i världen!

Vi började knåpa på en hemsida som vi hostade under min adressen som Telia förmedlade vid den här tiden, jag kommer tyvärr inte ihåg den exakta men det var i stil med www.telia.se/~u23232392/ och kanske även något mer, alltså totalt omöjlig att hitta för någon som inte kunde adressen.

Sidan som jag kommer ihåg den idag i ett rosa skimmer var helt fantastiskt vacker, det var svart såklart, den hade Starcraft logotypen och det var bara allmänt jäkla underbar, vi hade kort och gott gjort världens snyggaste sida för världens kommande största Starcraft klan. Allt var frid och fröjd när vi gick där på gymnasiet och vi snittade kanske 2-3 besökare per dag, dvs vi själva.

Som jag kommer ihåg det var det ganska så sparsmakat med information kring Starcraft, iaf hade vi svårt att få reda på information om enheter osv vilket såhär ett par månader innan releasen gjorde att vi försökte hitta och läsa allt vi kunde såklart. Så kom det sig att på något sätt kom vi över information om alla Terran enheter i spelet, hur vi gjorde det och om det ens var ett scoop vet jag inte men vi lyckades i alla fall få upp dessa med information och bild på våran hemknåpade sida, coolt tänkte vi och mycket mer än så var det inte.

Månaderna som kom efter detta blev vi varse om internets storhet då någon sökmotor snappade upp detta, tror det var Altavista som gällde runt den här perioden, och under de kommande månaderna snittade vår lilla oansenliga sida 120 000 besökare per månad. Det var helt galet. När spelet sedan släpptes hade vi kanske världens största Starcraft klan redan från start, det var Svenskar, ryssar ja i stort sett alla nationaliteter fanns med. Vi var kungar!

Men som alla stora riken rasade allt samman såklart, enorma klaner var ganska så onödigt visade det sig och inte gjorde det saken bättre att klanledaren, dvs jag, satt och spelade spelet på min AST Adventure, en 486:a 33mhz då spelet krävde en Pentium 90. Så fort jag dök upp i en onlinematch med min dator och mitt 33,6 modem klagade alla på att spelet började gå i slowmotion så det var bara att lägga ner.

Mina problem att spela online från en stuga ute i ingenmansland fick även sina konsekvenser 1998 när jag ställde upp i Starcraft SM, anordnat på internetcafét med namnet Nine vid Odenplan om jag inte missminner mig, men det mina kära bloggläsare är en helt annan historia…

Kommentarer

 1. pskjonte skriver:

  Nice, från 2-3 besök om dagen till 100K, tänk om det kunde hända idag :) . Jag spelade också Starcraft över ett skakigt modem i början, det var ingen höjdare när Morsan lyfte på telefonen i köket :)

 2. familjenspel skriver:

  Jag hade lyxen att ha ett eget jack med eget nummer för jag surfade så mycket :) Så jag slapp den biten. Samtidigt så bodde jag ute på landet så blåste det mycket fick man riktigt dålig mottagning :)

 3. pskjonte skriver:

  Ännu värre var det med spel som Command & Conquer där man var tvungen att ringa upp varandra när man skulle spela. Westwood Chat var ju skräp i början :)

  När man ringde upp varandra hände det ju att man spelade sent på nätterna, och återigen var det morsan som var uppe och svarade i telefonen ”Det bara tjuter i luren”. haha…

 4. Ina (NG+) skriver:

  Jag visste inte ens att StarCraft existerade när det kom ut :D Så involverad i PC-spelande var jag på den tiden. Kan ju visserligen bero på att jag var 9 år och det bästa jag visste var att leka ute på lekplatsen och ta timslånga promenader med grannens hund.

  StarCraft jar inte riktigt kommit in i mitt liv efteråt heller, förrän NU. Nu när Blizzard klyftigt nog skickade med hela första spelet + expansion med tvåan. Så nu, 13 år efter alla andra började peppa ska jag sätta mig ner med spelet :D

 5. familjenspel skriver:

  Hehe låter bra, vad jag förstått är ju uppdragen i SC II varierande och mer uppdrag istället för som i ettan där det bara handlade om att bygga bas och ta över kartan typ :)

 6. Joakim skriver:

  AltaVista, uppkopplingsljudet från modem, 1997 ^^. Ja det var ju ett tag sedan, tiden går fort när man lever.

  Det var fasen inte dåligt med över 100 k besökare, och jäkla lyx med eget jack eget internet. Kommer ihåg när jag tjuvsurfade på nätterna och la kuddar och filtar över modemet så att föräldrarna inte skulle höra ^^

 7. familjenspel skriver:

  Hehe ja fan det kommer jag också ihåg hur man kämpade för att uppkopplingsljudet inte skulle höras :) Att betala per minut var ju också en höjadare :)

 8. pskjonte skriver:

  Fans ju vissa modem där man kunde stänga av ljudet genom att boka i en kryssruta i windows. Guld värt…!

 9. Famicom skriver:

  Själv så körde man starcraft med en pentium 2 233 mhz och ett 56k modem. Woooho. Det var grejer det! =P

  modemljud: ooiwwwii oowwiii owiiii wwaaaaah

Skriv en kommentar

Visa min senaste bloggpost